A Telekom új saját márkás mobiljai: T-Phone 2 és T-Phone 2 Pro

Két év után a Telekom ismét piacra dobta saját márkás telefonjait, a T-Phone 2-t és a T-Phone 2 Pro-t. A készülékek az előző generáció kritikái alapján több területen is fejlődtek, de a felhasználói élmény még mindig hagy némi kívánnivalót maga után.

A Telekom, Magyarország egyik vezető mobilszolgáltatója, nemcsak szolgáltatásokat, hanem saját márkás készülékeket is kínál. Az évek során a piac jelentősen fejlődött, köszönhetően többek között olyan bérgyártóknak, mint a Wingtech, amely a Telekom számára is gyárt telefonokat. A cél a jó ár-érték arány elérése, bár a nagy márkák minőségét és egyediségét nem szabad elvárni ezektől a készülékektől.

A T-Phone 2 és a T-Phone 2 Pro készülékek doboza egyszerű, töltő és tok nélkül, de Type-C kábellel és SIM-tűvel érkezik. Méretükben csak minimális a különbség, mindkettőnél megtalálható a magenta bekapcsológomb, amely ujjlenyomat-olvasóként is funkcionál, valamint a hangerőszabályzó, mikrofonok, SIM-tálca, töltőcsatlakozó és a jack-csatlakozó.

A készülékek kijelzője között jelentős a különbség: a Pro modell egy 6,78 hüvelykes AMOLED-panellel büszkélkedhet, míg a T-Phone 2 egy 6,58 hüvelykes IPS LCD kijelzőt kapott. Mindkét telefon 120 Hz-es képfrissítést kínál, de a dinamikus frissítés csak a 60 és 120 Hz közötti váltogatást jelenti.

A teljesítmény terén a készülékek nem tűnnek ki, mindkettő egy Qualcomm SM6450 Snapdragon 6 Gen 1 lapkát használ, de a T-Phone 2 nem tudta lefuttatni az Antutu benchmark-tesztet, míg a Pro modell 508 531 pontot ért el.

A kamerák terén mindkét telefonon egy 50 megapixeles főkamera található, kiegészítve 2 megapixeles mélységérzékelővel és makró kamerával. A Pro modell még egy 5 megapixeles széleslátószögű kamerát is kapott, de a képminőség nem éri el a kívánt szintet. A videózás terén mindkét készülék 2K felbontású felvételeket készíthet, de a Pro modell optikai képstabilizálóval rendelkezik.

Az árkülönbség a két modell között 40 ezer forint, amit többek között a Pro modell nagyobb memóriája és tárhelye, valamint a gyorsabb töltési lehetőségek indokolnak. Mindkét készülék támogatja az NFC-t, az eSIM használatát, és kártyafüggetlenek.

A teszt során azonban több aggasztó hibát is tapasztaltunk, mint például az érintésre való nem reagálás, vagy a váratlan újraindulások. A Telekom két Android főverzió-frissítést és három évig biztonsági frissítéseket ígér a készülékekhez.

Összességében a Telekom új mobiljai jelentős fejlődést mutatnak a korábbi generációhoz képest, de a felhasználói élmény hiányosságai és a tapasztalt hibák miatt még mindig nehéz őket teljes szívvel ajánlani.