Oroszország győzelmet hirdetett, Ukrajna cáfol és válaszcsapást indít

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy erői ellenőrzésük alá vontak két kelet-ukrajnai falut, amit Ukrajna részben cáfolt, és válaszul csapást mért egy orosz lőszerraktárra a Krím félszigeten.

Az orosz hadsereg tegnap hirdette meg, hogy elfoglalták a Sztyepova Novoszelivkát és a Novopokrovskét, győzelmet aratva ezzel a harvkivi és donyecki küzdelmekben. Ukrajna válaszában kijelentette, hogy a Sztyepova Novoszelivka megszerzésére irányuló támadást visszaverték, de a Novopokrovske állítólagos elfoglalását nem kommentálták.

Az ukrán haderő továbbá arról számolt be, hogy sikeresen hárították az orosz támadásokat a donyecki Novoolekszandrivka és Szpirne települések közelében, melyeket az orosz vezetés szerint már ellenőrzésük alá vontak. A legnagyobb intenzitású harcokról a pokrovszki fronton érkeztek jelentések.

Az oroszok újabb katonai fejlesztéséről is érkeztek hírek, bemutatkozott az oroszok drónvadász szuperfegyvere, ami egy alaposan átalakított könnyű homokfutó. A járművet a világ minden létező szögében teleaggatták fegyverekkel, beleértve két távirányítású állványra felszerelt PKT géppuskát, hat darab elöltöltős vetőcsövet, amik kartáccsal tüzelnek, valamint hat darab AK-12-es gépkarabélyt, szintén egy távirányítású állványra szerelve. A hátsó sárvédőkön található két további elöltöltős vetőcső is kartáccsal tüzel. Bár a homokfutó fegyverzete alapvetően alkalmassá teszi a drónok lelövésére, a teljesen páncélozatlan jármű egy kisebb drónraj azonos időben történő támadása esetén lényegében védtelen, így a harcértéke is minimum kérdéses.

Ukrajna válaszul egy csapást hajtott végre a megszállt Krím félszigeten egy orosz lőszerraktár ellen. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka szerint az ellenséges propaganda által „megsemmisített” ukrán repülőgépek ismét sikeresen teljesítettek harci feladatokat. Az orosz védelmi minisztérium szerint öt ukrán SZU-27-es vadászgépet megsemmisítettek és kettőt megrongáltak a mirhorodi katonai reptér elleni légicsapásban, bár ezek a számok valószínűleg túlzóak, és a károk súlyosságát illetően ellentmondásos információk érkeznek. Olescsuk nem határozta meg a pontos helyszínt, de egy videó közzététele után, amely állítólag a Szevasztopol közelében lévő Balaklava elleni csapást mutatja, Mihail Razvozsajev, Szevasztopol Moszkva által kinevezett kormányzója megerősítette, hogy öt ukrán célpontot semmisítettek meg a Fekete-tenger felett és Balaklava körzetében, de kiterjedt károkról nem számolt be.