A Hindenburg Research kevés profitot realizált az Adani csoport elleni shortolásból

Az amerikai Hindenburg Research cég a tavalyi év elején tett közzé jelentést, amely súlyos vádakat fogalmazott meg az indiai milliárdos, Gautam Adani vállalatbirodalma ellen, ami jelentős tőzsdei esést váltott ki, de a shortos cég által realizált nyereség csupán 4 millió dollár volt.

A Hindenburg jelentése óriási hatással volt az Adani Group részvényeire és kötvényeire, amelyek jelentős ingadozást mutattak a jelentés közzététele után. Az esésből a cégcsoport részvényei már jelentős részben visszanyerték értéküket, azonban a piaci érték még mindig 30 milliárd dollárral marad el a jelentés előtti szinttől, jelenlegi értéke körülbelül 205 milliárd dollár.

A Hindenburg a jelentés következtében az Adani cégek shortolásából körülbelül 4,1 milliárd dolláros bruttó bevételre tett szert, míg az amerikai kötvények shortolásából csupán 31 dolláros nyereséget ért el.

A shortos cég nemrégiben újabb vádakat fogalmazott meg, amelyek azonban ezúttal nem befolyásolták az Adani csoport részvényeinek árfolyamát. A Hindenburg most az indiai piacfelügyeletet, a Sebit kritizálta amiért nem foglalkozott a csalással kapcsolatos vádakkal. A cég szerint a Sebi közleménye nem említette a Kotak Mahindra Bankot, amely állítólag részt vett az Adani elleni fogadásokhoz használt offshore alapstruktúra létrehozásában és felügyeletében. A szabályozó hatóság a Kotak nevet KMIL rövidítéssel takarta el. Emellett a Sebi közleménye a Kingdon Capital Management fedezeti alapot is érintett félként említette, állítva, hogy a cég már a jelentés közzététele előtt tudott róla, és nyereségmegosztási megállapodást kötött a Hindenburggal.

Ezalatt Indiában egy másik tragikus esemény is történt, amely legalább 116 ember életét követelte. Egy vallási összejövetelen kialakult tömegpánikban Indiában, a közép-indiai Uttar Prades államban történt kedden. Az áldozatok többsége nő volt, és legalább három gyerek is van köztük. A tömegbaleset egy hindu guru által szervezet szatszang, azaz imaösszejövetel közben történt egy Rati Bhanpur nevű faluban, ahol több ezren jelentek meg, hogy meghallgassák a guru beszédét. A pánikot valószínűleg a túl szűk kijárat és egy porvihar is előidézhette. Az állam főminisztere, Jogi Adityanath vizsgálatot rendelt el, és Narendra Modi indiai miniszterelnök segítséget ígért az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.