A dubaji diplomata látogatása és a magyar-emírségek kapcsolatok jövője

Két nappal azután, hogy a sajtóban megjelentek hírek Saud Hamad Ghanem Hamad Al-Shamsi nyíregyházi látogatásáról, az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövete cikket jelentetett meg a Mandineren, amelyben a magyar-emírségek kapcsolatok fényes jövőjét ecsetelte, de nem tért ki korábbi hazai városokba tett látogatásaira.

A nagykövet szerint az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország közötti kapcsolatok soha nem látott szintre fejlődtek, és a két ország közötti gazdasági együttműködés több területen is jelentős előrelépést ért el, mint például a gazdaság, a beruházások, az infrastruktúra, a kereskedelem, a turizmus és a kultúra terén. Ezt a közelgő gazdasági megállapodás aláírása és a Gazdasági Vegyes Bizottság negyedik fordulójának lezárása is alátámasztja.

Saud Hamad Al Shamsi kiemelte, hogy az Egyesült Arab Emírségek nem olajjellegű kereskedelme 2023-ban 12,6 százalékkal nőtt, elérve a 953 milliárd USD-t, és az Emírségek 97,3 milliárd dolláros befektetésével Afrika legnagyobb befektetőjévé váltak, ami azonban csak az összes tengerentúli befektetésük 2,5 billió USD-jének egy százalékát teszi ki. A nagykövet szerint a sikerük olyan értékeken alapul, mint a tolerancia, a szuverenitás, a kulturális örökség tisztelete, valamint a béke és a jólét iránti elkötelezettség.

A nagykövet emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Arab Emírségek már jelentős beruházásokat hajtott végre Magyarországon, és további befektetők és vállalkozások fordulnak Magyarország felé. A gazdasági megállapodás által ösztönzött ingatlanfejlesztés pedig biztosítékot jelent arra, hogy Magyarország is eltökélt a növekedés, a béke és a jólét elérésében.

A nagykövet szerint az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország készen állnak a közös jólét és növekedés transzformatív útjára, és a nemzeteink közös erősségeinek és erőforrásainak hasznosításával egy derűsebb és jobban összekovácsolt jövő felé haladnak, amelyet tartós barátság és együttműködés jellemez.

A cikkben említett Maxi Dubajra való hivatkozások ellenére a nagykövet Nyíregyházán elsősorban a gazdasági-üzleti kapcsolatok és a turisztikai lehetőségek iránt érdeklődött, és bár konkrét beruházásokról nem egyeztettek, a találkozó során a helyi magyar cégek Emirátusokban való piachoz jutásának lehetőségeiről tárgyaltak. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere szerint elsőkörben az élelmiszeripari cégek számíthatnak erre a lehetőségre, és szeptemberben folytatják a tárgyalásokat, ahol már konkrét tárgyalási témákkal ülnek asztalhoz, és a térség gazdasági szereplői is részt vesznek majd a megbeszéléseken.