Becsomagolt vadiúj kínai szupervonatot láttak a Balatonnál

A Balatonszentgyörgyön készült fotókon egy becsomagolt szupervonatot örökítettek meg, amely valószínűleg a Kínából érkezett és Prágába tartó szerb Sólyom szerelvény.

Balatonszentgyörgyön egy szemfüles járókelő kamerája előtt tűnt fel a titokzatos szerelvény, ami a közösségi médiában gyorsan felkeltette a figyelmet és találgatásokat váltott ki arról, hogy pontosan miről is lehet szó. A Mozdonyfüst közösségi csoportban közzétett fotók alapján egyesek szerint a szerb Soko (Sólyom) vonatot láthattuk, amely Kínából érkezett és állítólag Prágába tart típusengedélyeztetés céljából.

A vonatot illetően egy videó is napvilágot látott, amely alátámasztja a feltevéseket. Az Economx korábban beszámolt arról, hogy a Zimonyban bemutatott motorvonat 250 férőhelyes, 103 méter hosszú és maximális sebessége eléri az óránkénti 200 kilométert.

Az új kínai vonat üzembe állításával kapcsolatban is érkeztek információk; eszerint legkésőbb december elejétől lehet majd vele utazni Belgrád és Szabadka között, az út pedig egy óra tíz percig fog tartani. Azonban a Szerbiában történt számszeríjas támadás után, amelyet a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb csendőr ellen követtek el, a biztonsági készültséget megemelték, és a helyzet feszültsége miatt a vonat üzembe állításának részletei is változhatnak. Milos Vucsevics miniszterelnök a szélsőséges vallási szervezetek felkutatásáról beszélt, és kiemelte, hogy az akció egyetlen nemzeti közösség vagy vallási felekezet ellen sem irányul. Az események fényében a szerb hatóságok fokozott óvatossággal közelíthetnek minden nemzetközi közlekedési projekt, így a kínai vonat üzembe állítása kapcsán is.