Kínai autógyártók rekord eladásai és a Tesla meglepetése

A kínai autógyártók, köztük a Szegeden terjeszkedő BYD, kiváló negyedévet zártak, de a Tesla meglepetésszerűen több járművet szállított ki, mint a várakozások, és ezzel lenyomta a BYD-t.

A BYD, a Nio és a Zeekr nevű kínai elektromos autógyártók mind rekord eladási számokat értek el a június végi időszakban. A BYD közel egy millió elektromos és hibrid járművet adott el az év második negyedévében, míg a Nio több mint 57 ezer járművet szállított le, ami 144 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Geely Automotive által birtokolt Zeekr, amely május óta van jelen az amerikai tőzsdén, júniusban több mint 20 ezer járművet szállított ki, ez 89 százalékos növekedést jelent.

Ezeket az eredményeket az árcsökkentések, az olcsóbb modellek piacra dobása és az oroszországi kereslet növekedése segítette elő, különösen miután a nyugati versenytársak kivonultak onnan. Mindez az Egyesült Államok és az Európai Unió vámtarifáival kapcsolatos aggodalmak ellenére történt.

Ezzel szemben a Tesla, amelyet korábban 6 százalékos csökkenésre számítottak a második negyedévben, meglepetésszerűen 443 956 járművet szállított ki, ezzel meghaladva az elemzők 439 302 járműves várakozását és a BYD második negyedéves 426 ezer elektromos autós eladását. A Tesla első negyedéves eladásaihoz képest ez növekedést jelent, de a tavalyi év azonos időszakához képest 4,8 százalékos visszaesést mutat.

Elon Musk vezérigazgató korábban kritikusan nyilatkozott a kínai cégekről, de a Tesla több lépést is tett annak érdekében, hogy visszaszerezze a vásárlók és befektetők bizalmát. Csökkentették több modelljük árát, bejelentettek egy olcsóbb modellt, és még azt is felajánlották a kínai vásárlóknak, hogy ha idén nyáron vásárolnak tőlük autót, akkor meglátogathatják a kaliforniai Fremontban található gyárat. A Tesla legkelendőbb Model 3 és Model Y járműveiből a második negyedévben 422 405 darabot szállítottak ki, ami azonban kevesebb az egy évvel ezelőtti 446 915-ös számmal.

Colin Langan, a Wells Fargo elemzője egy hétfői elemzésben eladásra ajánlotta a Teslát, mondván, hogy csökkenhet a kereslet a Tesla járművei iránt, emellett pedig az árcsökkentések nincsenek kedvező hatással a megtérülésre. A Wells Fargo arra számít, hogy a Tesla autóipari bruttó marzs tovább fog csökkenni a következő időszakban.

A Tesla árfolyama a második negyedéves eredmények közzététele után 6 százalékos pluszban, idén pedig 10 százalékos mínuszban van.