A Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentése szerint minden idők leglátványosabb tűzijátékára készülhetünk augusztus 20-án

Idén augusztus 20-án, az államalapítás évfordulójának ünneplése során a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerint minden idők leglátványosabb tűzijátékát rendezik meg Budapesten. A hosszú hétvége miatt már szombattól kezdődően számos program várható, amelyek a négynapos rendezvénysorozat részét képezik.

A KTK tájékoztatása alapján a tűzijátékot a Duna mentén, egy több mint öt kilométeres szakaszon lehet majd megcsodálni, ami a Margitszigetig terjed. Ez jelentős növekedés az előző évek 4,3 kilométeres látványterületéhez képest. A tűzijátékot három belvárosi híd is színesíti majd, szemben a tavalyi kettővel.

A látványosság fokozására a pirotechnikai eszközök száma, a drónok bevetése és a fényfestés volumene is megnövekszik a tavalyihoz képest. A KTK hozzátette, hogy ezek a változtatások egy csekély összegű költségnövekedést eredményeznek a tűzijáték kapcsán, de pontos számokat nem közöltek.

A Szent István-napokon 19 helyszínen várják a látogatókat különféle zenei, kulturális és gasztronómiai programokkal. A Szent István-napi rendezvénysorozat évek óta a magyar családok legkedveltebb nyári programja: ingyenesen látogatható fesztiválok, koncertek és egyéb szabadtéri események szolgálják a budapesti és a fővárosba látogató magyar és külföldi vendégek kikapcsolódását, nyári élményszerzését.

Az események költségei az előzetes információk szerint a 15 milliárd forintot is elérhetik. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal bő 12,5 milliárd forintot adott az augusztus 20-i programok megszervezésére a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek, mindehhez pedig még hozzájön a korábban az ünnepi tűzijáték megszervezésére adott 2,4 milliárdos támogatás. Bár az idei rendezvény végleges költségei csak a közbeszerzést követően lesznek megismerhetők, most újabb részletek derültek ki az ünnepséggel kapcsolatban.