Kibertámadások és a cégek védelmi készültsége

A kibertámadások következtében keletkező helyreállítási költségek gyakran meghaladják a vállalatok biztosítási fedezetét, ami jelentős kihívást jelent a szervezetek számára – állapította meg a Sophos információbiztonsági cég által kiadott jelentés.

A Kiberbiztosítás és kibervédelem 2024 című jelentés szerint a biztosítások gyakran nem elegendőek a kibertámadásokból eredő költségek teljes mértékű fedezésére. Ezt azzal indokolták, hogy a károk helyreállításához szükséges összegek túllépik a biztosítási kereteket. A jelentés adatai 5000 kiberbiztonsági és IT vezető megkérdezésével készültek idén január és február között.

A felmérésből kiderült, hogy a biztosítási kérelmek benyújtóinak csupán 1 százaléka érezte úgy, hogy a biztosítója teljes mértékben állta a kibertámadás során felmerült költségeket.

A jelentés szerint a kiberbiztosítással rendelkező vállalatok 97 százaléka tett lépéseket védelmük fejlesztése érdekében, ami hozzájárult a biztosítási jogosultságok megszerzéséhez. Ezen belül 76 százalékuk nyilatkozta, hogy a fejlesztések révén jogosulttá váltak a biztosítási lefedettségre.

A Sophos közleménye kiemeli, hogy a vállalatok többsége, pontosabban 76 százaléka, a kiberbiztosítási jogosultság elérésének céljából fektetett be a kibervédelembe. Ez azt jelzi, hogy a biztosítások ösztönzik a szervezeteket a biztonsági intézkedések megtételére.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a cégeknek továbbra is erősíteniük kell védelmi rendszerüket. Egy kibertámadás jelentős károkat okozhat mind a vállalat működésében, mind hírnevében, és a kiberbiztosítás önmagában nem nyújt teljes védelmet ezek ellen.

A felmérésben részt vevő IT és kiberbiztonsági vezetők közül azok, akik biztosítási okokból fejlesztették védelmüket, 99 százaléka számolt be arról, hogy a befektetések révén további biztonsági előnyökhöz jutottak. Ezek közé tartozik a jobb védelem, az IT-erőforrások hatékonyabb felhasználása és a kevesebb hamis riasztás.

A vizsgált szervezetek 14 különböző országban helyezkednek el, köztük Amerikában, az EMEA régióban és az Ázsia Csendes-óceáni térségében. A vállalatok mérete és bevételi adatai is változatosak: 100 és 5000 közötti alkalmazottat foglalkoztatnak, éves bevételeik pedig 10 millió dollártól több mint 5 milliárd dollárig terjednek.