Úttörő elektromos autó töltési technológia a Nyobolt-tól

A brit Nyobolt startup által fejlesztett elektromos autó akkumulátora kiemelkedő töltési időt mutatott be, mindössze négy perc és 37 másodperc alatt töltött fel 10 százalékról 80 százalékra. Ez az eredmény egy bedfordi tesztpályán készült egy külön erre a célra épített sportautóval, amely része a gyorsabb elektromos járművek töltésére irányuló iparági törekvéseknek.

A teszt során a Nyobolt akkumulátorral felszerelt sportautó négy perc töltés után 120 mérföldes hatótávolságot ért el, ami jelentős előrelépés a töltési idők terén. Összehasonlításképpen, egy Tesla szupertöltő 15-20 perc alatt képes 80 százalékra feltölteni egy autó akkumulátorát, míg egy 80 százalékra feltöltött Tesla hatótávolsága jellemzően 200 mérföld.

A bemutatót élőben, meghívott ipari szakemberek előtt hajtották végre, bár néhány probléma is felmerült. Az Egyesült Királyságban tapasztalt hőhullám, a koncepcióautó hűtőrendszerének meghibásodása, valamint egy nem Nyobolt által gyártott szabványos helyszíni töltő akadályozta meg, hogy a cég megismételje a laboratóriumi körülmények között elért eredményeket, amelyek szerint az akkumulátor hat perc alatt képes 0 százalékról 100 százalékra töltődni.

A Nyobolt nem tervez saját járművek gyártását, hanem a meglévő autómárkákkal kíván együttműködni. A gyors töltéshez szükséges 350 kW-os, nagy teljesítményű, egyenáramú szupergyors töltők már elérhetők az Egyesült Királyságban, de még nem terjedtek el széles körben.

A gyorsabban töltődő, nagyobb teljesítményű, könnyebb és tartósabb akkumulátorok fejlesztése világszerte versenyben van. Tavaly a Toyota bejelentette, hogy egy technikai áttörés révén képesek lesznek egy olyan szilárdtest-akkumulátor kifejlesztésére, amely tíz perc alatt feltölthető és 1200 km-es élettartammal rendelkezik.