Robotmunkások veszik át az emberek helyét Kínában

Daliánban kísérteties humanoidrobot-gyár belsejében készült felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek testetlen szilikonfejeket és végtagokat mutatnak be az élethű droidok mellett. Ez a látvány része Kína apokaliptikusnak tűnő küldetésének, amelynek célja az emberek munkahelyi helyettesítése gépekkel.

A valóságban zajló események egy kínai startup, az Ex Robot hat évnyi fejlesztés után megnyitott robotmúzeumában történnek, ahol jelenleg harminc robotot állítottak ki, de több száz további példány fejlesztése folyamatban van. Egy-egy robot ára 160 ezer font, azaz körülbelül 73 millió forint.

A cég szóvivője szerint a gyártóüzem mesterséges intelligenciával vezérelt humanoidokkal büszkélkedhet, amelyeket különféle iparágak kiszolgáló személyzetének utánzására képeztek ki. Ezek a robotok alkalmasak az idősek gondozására, ügyfélszolgálati feladatok ellátására, kereskedelmi tevékenységek és kormányzati szolgáltatások végzésére is. A vállalat reményei szerint a robotok a jövőben a munkaerő új pillérévé válhatnak.

Az Ex Robot a 3D nyomtatási technológiát digitális tervezéssel ötvözi, hogy a droidok bőrének élethű hatását elérje, így a robotok egyre inkább emberi kinézetűek lesznek, képesek lesznek fogást végezni és sokféle munkát elvégezni.

Kína demográfiai kihívásokkal néz szembe, többek között a népesség gyors öregedésével, ami csökkenti a rendelkezésre álló munkaerőt. A kormány célja, hogy 2025-re 10 ezer dolgozóra 500 robot jutjon, és úgy vélik, hogy a humanoid robotok hasznosak lesznek több iparágban, az otthoni egészségügyi szolgáltatásokban, a mezőgazdaságban és a logisztikában is.

A kérdés az, hogy ha ez a terv megvalósul, vajon eljön-e az az idő, amikor már egyáltalán nem lesz szükség emberi munkaerőre.