Az OTP Bank visszatérítette az Apple által tévesen levont összegeket

Az OTP Bank megtérítette azokat az összegeket, amelyeket az Apple egy hibából adódóan levont a magyar ügyfelektől. A véletlenszerű terhelések, amelyek szerdán és pénteken érintették az App Store-hoz bankkártyáikhoz kapcsolt fiókokkal rendelkező felhasználókat, egy technikai zavar miatt következtek be, nem hackertámadás eredményeként. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) utasította a bankokat, hogy haladéktalanul térítsék meg az érintett ügyfeleknek a levont összegeket. Az OTP Bank vasárnap megerősítette, hogy visszafizették a június 26-án és 28-án levont összegeket, amelyek összesen több mint 325 000 tranzakciót érintettek. A bank kijelentette, hogy az ügyfeleknek nincs teendőjük, mivel a szolgáltatókkal történő elszámolást az Apple kezeli, ami arra utal, hogy az Apple megkezdte a tévesen levont tranzakciók kártalanítását, és ez már meg is jelent vagy meg fog jelenni az ügyfelek számláin.

A CIB Bank és a Gránit Bank is tájékoztatta ügyfeleit a téves tranzakciókról. Az OTP Bank automatikusan jóváírta a technikai probléma miatt érintett több mint 325 000 tranzakciót, amelyeket az Apple okozott június 26-án és 28-án. A Magyar Nemzeti Bank arra sürgette a bankokat, hogy mielőbb kárpótolják az ügyfeleket az Apple Pay-en keresztül történt jogosulatlan tranzakciók után. A CIB Bank és a Gránit Bank is lépéseket tett ügyfeleik pénzeszközeinek biztonsága érdekében, és vasárnap már kártalanították az érintett ügyfeleiket.

Több bank, köztük az OTP, a CIB Bank és a Gránit Bank, már megtérítette ügyfeleinek az Apple által tévesen levont összegeket. A probléma szerdán kezdődött, amikor különböző összegeket vontak le az App Store-ban regisztrált bankkártyákkal rendelkező számlákról. A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség biztosította, hogy minden érintett személy mielőbb kárpótolva lesz. Az OTP Bank már visszatérítette a technikai hiba miatt érintett több mint 325 000 tranzakciót. A CIB Bank szintén befejezte a visszatérítési folyamatot az Apple technikai hibája miatt érintett tranzakciókra. Az Erste Bank és a Raiffeisen Bank függetlenül kezdeményezte a visszatérítéseket, a Raiffeisen Bank pedig tervezi, hogy a következő héten téríti meg a még ki nem egyenlített terheléseket.

Előzmények

Szerda este robbant a hír, hogy az Apple Pay váratlanul és teljesen indokolatlanul több tranzakciót is végrehajtott magyar bankszámlákon. Banktól, kártyatípustól függetlenül terhelték tévesen a kártyákat. Régebbi tranzakciókat terhelhetett újra az Apple - mint kereskedő - egy technikai hiba miatt.

Csütörtökön a Bankszövetség közölte, az Apple alkalmazásboltja tévesen, nagy volumenben terhelt magyar bankkártyákhoz tartozó számlákat 2024. június 26-án 18 órát követően néhány órán keresztül. Mindezek után a téves terhelések csütörtökön is folytatódtak egyes ügyfeleknél. Egyik olvasónk esete különösen érdekes, ugyanis ő már szerdán letiltatta az Apple-nél használt kártyáját, ennek ellenére újabb téves terhelések érkeztek a számlájára.