Amerikai repülőgép-hordozó elleni támadás terve a Vörös-tengeren

A jemeni húszi lázadók fenyegetést fogalmaztak meg az amerikai haditengerészet USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozója ellen, kijelentve, hogy elsüllyesztik a hajót, ha az megközelíti a Vörös-tenger vizét.

A húszi lázadók azzal fenyegetőznek, hogy támadást indítanak az USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó ellen, amely a Vörös-tengerre tart. A fenyegetésre azután került sor, hogy az Egyesült Államok bejelentette: a Dél-Koreában tartózkodó Nimitz-osztályú hordozó hamarosan a Vörös-tengerre érkezik, hogy szembeszálljon a hajókat támadó húszi erőkkel.

A lázadók videóüzenetükben hangoztatták, hogy az amerikai flotta felelősséget fog viselni a következményekért, és a USS Theodore Roosevelt ugyanazt a sorsot fogja elszenvedni, mint az USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó, amelyet állítólag ők rongáltak meg súlyosan júniusban. Azonban a húszi lázadók által közzétett képek, amelyek az Eisenhower repülőgép-hordozó megrongálását hivatottak bizonyítani, hamisnak bizonyultak, mivel a hajó fedélzetére egy ingyenesen letölthető kráterképet photoshoppoltak. Ennek ellenére úgy tűnik, a lázadók nem vették figyelembe a lelepleződést, és továbbra is fenyegetőznek.

Az Egyesült Államok haditengerészete, bár a világ vezető hatalma, szembesült azzal a problémával, hogy a világ legnagyobb repülőgép-hordozó flottája ellenére még sincs elegendő ezekből a hadihajókból. Az amerikai vezérkar a világon dúló konfliktusok miatt találta magát ebben a helyzetben. Öt hadihajót állomásoztatnak a Csendes-óceán térségében, míg az atlanti térségben a megszaporodó konfliktusok miatt csökkent a kapacitás az Egyesült Államok keleti partvidékének védelmére.

A washingtoni döntéshozók igyekeznek minden igényt kielégíteni, ami olyan helyzetet teremt, hogy bizonyos területekre nem jut elegendő figyelem. A norfolki hadikikötőben az év elején még hat darab repülőgép-hordozó állomásozott, mára ez a szám ötre csökkent. A hadihajók mindegyike jelenleg valamilyen egyéb feladatot végez vagy karbantartás miatt nincs bevethető állapotban. A Közel-Keleten szolgálatot teljesítő USS Dwight D. Eisenhower helyét a USS Theodore Roosevelt veszi át, ami három-négy hétig tartó csere folyamatot jelent, kritikus időszakban, amikor a húszi lázadók fenyegetik a Vörös-tenger bejáratát.

Elizabeth Dent, a washingtoni Közel-Kelet-politikai Intézet vezető munkatársa szerint a problémáknak több oka van. Az 1980-as években az Egyesült Államok nagyobb repülőgép-hordozó flottát üzemeltetett, és Washington szövetségesei nem építik megfelelő ütemben a világ legnagyobbjainak számító hadihajókat, ezért a nyugati nagyhatalomnak kell a lehető legtöbb helyen jelen lenni. Az amerikai haditengerészet három repülőgép-hordozó érkezését várja, és tervben van egy negyedik hajó megépítése is.