Ukrajna NATO-tagságának kilátásai

Ukrajna NATO-képviseletének vezetője, Natalija Galibarenko szerint a szövetségnek határozott ajánlatot kellene tennie az ország csatlakozására. A washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt Kijev szeretné, ha megerősítenék elkötelezettségüket az ország visszafordíthatatlan útja felé a NATO-tagság irányában.

A NATO-tagállamok között azonban megosztottság van Ukrajna esetleges csatlakozása kapcsán. Az Egyesült Államok és Németország ellenzi az azonnali csatlakozást, míg a balti államok és Lengyelország támogatnák Ukrajna egyértelmű jövőbeli státuszának meghatározását.

A július 9-11. közötti washingtoni találkozón nem csak a NATO-tagországok államfői, hanem az indo-csendes-óceáni partnerországok vezetői, valamint 35 NATO-n kívüli partnerország külügyminiszterei is részt vesznek, köztük Izrael, Egyiptom, Jordánia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek képviselői.

A találkozó zárónyilatkozatában várhatóan megerősítésre kerül Ukrajna leendő NATO-tagsága.

Galibarenko hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem törekszik azonnali tagságra, hanem először további légvédelmi és biztonsági kötelezettségvállalásokat szeretne kapni a szövetségtől. Ukrajna tisztában van a NATO-országok aggodalmaival, és ennek megfelelően kétoldalú paktumokat kötve saját szövetségi struktúrát kíván kiépíteni.