Charles Michel: Az EU soros elnökségének nincs jogosultsága az EU nevében tárgyalni Oroszországgal

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az Európai Unió nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal.

Az Európai Tanács vezetője hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja világos és egyértelmű a konfliktusban: Oroszország az agresszor, Ukrajna pedig az áldozat. Michel állítása szerint Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról tárgyalni. Ez a megjegyzés Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója után hangzott el, még mielőtt Orbán Viktor Oroszországba utazott volna.

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába készül, ami alaposan feldühítette több európai vezetőt, akik csalódottan és dühösen reagáltak a hírre. Európai tisztviselők határozottan ellenzik a látogatást, és Orbán Viktor nem is tájékoztatta a brüsszeli vezetőket a készülő moszkvai vizitről. Donald Tusk, Lengyelország jelenlegi miniszterelnöke, közösségi oldalán kérdőre vonta Orbán Viktort a látogatás hírével kapcsolatban. A látogatás hírét egyelőre sem Budapest, sem Moszkva nem erősítette meg.