Nyírbátori biogázüzemi tragédia: lezárult a nyomozás, felelős nincs

Több mint két évvel a nyírbátori Bátor Trade Kft. biogázüzemében történt halálos robbanás után a rendőrség befejezte a nyomozást, és megállapította, hogy a balesetnek nincs felelőse. A 2021-es tragédiában három munkás vesztette életét, akik egy család tagjai voltak: két testvér és az egyikük fia.

A 2021 októberében történt robbanás során az erjesztőben takarító munkások mindhárman életüket vesztették. A hatóságok által elindított nyomozás során több lehetőséget is megvizsgáltak, mint a mobiltelefon, a fémlapát, a munkaruha, a ventilátor vagy a szivattyú által keltett szikra, de nem sikerült egyértelműen megállapítani a robbanás okát.

A nyomozás lezárásával nem került sor arra, hogy konkrétan meghatározzák, mi okozta a szikrát és a robbanást, így a hatóságok szerint a balesetnek nincs felelőse, és senkit sem vonnak felelősségre bűncselekmény elkövetése miatt.

Az egyik áldozat özvegye elmondta, hogy a három férfi közel négy éve dolgozott az üzemben, és jól ismerték a takarítási folyamatokat. Az áldozatok családjának ügyvédje szerint a munkavédelmi vizsgálat során szabálytalanságokat tártak fel a cégnél, amiért büntetést is kiszabtak. A tragédia áldozatainak hozzátartozói kártérítést igényelnek, de a cég nem kívánt nyilatkozni az ügyben.