Két hónapos csúcson az olajár, további drágulás várható

Kedden két hónapos csúcsra emelkedett az olajár, és a jelek szerint a drágulásnak még nincs vége. A magyarországi üzemanyagárakat tovább súlyosbítja a dollár erősödése a forinthoz képest.

A Brent típusú nyersolaj ára hordónként meghaladta a 87 dollárt, amihez legutóbb április végén volt hasonló az árfolyam. Ez jelentős növekedés, tekintve, hogy június elején még 77 dollár alatti áron is kereskedtek vele, vagyis kevesebb mint egy hónap alatt 13 százalékos emelkedést könyvelhettek el. A feldolgozott termékek, így a dízel ára is jelentősen megugrott az elmúlt hetekben, tonnánként 715-ről 815 dollárra nőtt. Magyarországon a Mol kedden emelte a benzin nagykereskedelmi árát literenként két, a gázolajét pedig három forinttal, így az átlagárak a kutakon 615 (benzin) és 633 (dízel) forintra módosultak.

A hazai autósok számára tovább ront a helyzeten, hogy az elmúlt négy hét során a dollár közel 3 százalékkal erősödött a forinthoz képest, ami nagyobb mértékű áremelkedést eredményezett, mint amit pusztán az olajárak változása indokolna.

Az olajár emelkedésének több oka is van. Egyrészt a közel-keleti feszültség tovább fokozódott, miután 18 izraeli katona megsebesült egy Hezbollah által indított dróntámadásban. Emellett a Mexikói-öbölben található olajmezők és finomítók működését is fenyegeti a Beryl hurrikán, ami további bizonytalanságot okoz az olajpiacokon.

Az OPEC országai a Bloomberg felmérése szerint csökkentették a termelést, napi 80 ezer hordóval kevesebbet szállítva, így a napi kihozataluk 27 millió hordó alá esett. Az OPEC+ tagok a termelés növelését csak a negyedik negyedévben tervezik megkezdeni.

A nyári időszakban hagyományosan magas az üzemanyag-kereslet, az Amerikai Autóipari Szövetség szerint a július 4-i hétvégén az ünnepi utazások száma 5,2 százalékkal magasabb lesz, mint a tavalyi.

Vandana Hari, a Vanda Insights olajipari elemzője a Reutersnek nyilatkozva úgy véli, az áremelkedés inkább érzelmek és félelmek által vezérelt, mintsem a kereslet-kínálati helyzet változása miatt indokolt.