Home office tilalom az állami cégeknél

Egy olvasónk által beküldött levél szerint a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) államtitkára, Dr. Bartal Tamás kijelentette, hogy a minisztérium alá tartozó vállalatoknál nem engedélyezett az otthoni munkavégzés.

A levél, melyet július 3-án állítottak ki, világosan fogalmaz: az ÉKM tulajdonosi jogkörébe tartozó gazdasági társaságoknál és azok többségi tulajdonában álló cégeinél a home office, vagyis az otthoni munkavégzés nem megengedett. Dr. Bartal Tamás, a közbeszerzésekért, társaságfelügyeletért és vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár utasítása szerint haladéktalanul meg kell szüntetni az otthoni munkavégzésre vonatkozó szerződéseket és engedélyeket.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium megerősítette álláspontját, miszerint sem a minisztériumban, sem annak intézményeiben nem támogatják az otthoni munkavégzést, mivel a magas színvonalú és egységes követelményeknek megfelelő munkavégzést tartják szem előtt.

A home office tilalom nem új keletű a minisztériumhoz tartozó cégeknél. Korábban Lázár János a MÁV–Volán-csoportnál is betiltotta az otthoni munkavégzést, ami 2024. július 1-től lép érvénybe. A MÁV dolgozói között elégedetlenséget váltott ki a döntés, különösen mivel az új irodaházuk még épülőben van. A Vasutasok Szakszervezete szerint a home office lehetősége volt az egyik fő ok, amiért sokan nem hagyták el a vállalatot.

A MÁV igazgatósága jelenleg a Könyves Kálmán körúti Parkway Irodaházból költözik ki, és átmenetileg a Mol egyik korábbi újbudai székházába helyezkedik át. A MÁV–Volán-csoportnak tervek szerint 2027-re egy közös székházat építenek a lágymányosi területen, a Mol-torony közelében. A jelek szerint Lázár János most minden, a tárcához tartozó cégre kiterjesztette a home office tilalmát.