Paks városától vehetik el az atomerőmű adóbevételét

A paksi atomerőmű jelentős iparűzésiadó-bevételét veszély fenyegeti, miután a városvezetés nem a Fidesz kezében van. Kalocsa fideszes polgármestere, Filvig Géza már kormányzati támogatást is kapott a pénzek átcsoportosításához.

A paksi atomerőmű iparűzésiadó-bevételének elvonásától tart a város új, nem Fidesz által támogatott polgármestere, Heringes Anita. A Hvg.hu szerint a kormánypárt elvesztése után felmerült, hogy a város több mint 5,9 milliárd forintos adóbevételét más települések kaphatják meg.

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere a közösségi médiában jelentette be, hogy kezdeményezte egy különleges gazdasági övezet létrehozását, amelynek keretében az állami cégek adóinak egy része a Tolna és Bács-Kiskun megyei önkormányzatokhoz kerülne. Ezzel a lépéssel a fideszes többségű megyei testületek dönthetnének az adóbevételek elosztásáról.

A különleges gazdasági övezetek koncepciója nem új keletű, a kormány 2020-ban hozta létre, először a gödi Samsung akkumulátorgyár esetében alkalmazva. Azóta két további övezetet is kijelöltek, amelyek jelentős adóbevételeket vonnak el a helyi önkormányzatoktól.

A paksi választókat már a kampány során is fenyegették az adóbevételek elvesztésével, amennyiben nem a Fidesz képviselői nyernek. Heringes Anita szerint ez a fenyegetés most valósággá válhat, hiszen Filvig Géza állítása szerint már Font Sándor országgyűlési képviselő és Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő is támogatja a kezdeményezést.