A kormány szerdán tárgyal a magas üzemanyagárakról

Az üzemanyagárak ismét magasabbak a szomszédos országok átlagánál, ezért a kormány szerdai ülésén napirendre veszi a helyzetet. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a korábbi elvárások továbbra is érvényben vannak, amelyek szerint az üzemanyagáraknak a szomszédos országok szintjén kell maradniuk.

A kormányzati álláspont szerint elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Emiatt a kormány felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy csökkentsék az árakat a szomszédos országok átlagára alatti szintre. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) múlt héten ismételten állapította meg, hogy mind a benzin, mind a gázolaj esetében szükséges az árcsökkentés. Azonban a tárca által közölt számok nem feleltek meg a valóságnak, azaz a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésének. A különbséget az jelentette, hogy a tárca közleményében a „mai napon” érvényes hazai árakról beszélt, miközben a KSH heti árakat közöl, nem pedig „napi” árakat.

Nagy Márton az ATV Híradónak nyilatkozva kifejtette, hogy a kormány kész komoly szabályozói lépéseket tenni, ha a kiskereskedők nem tartják be az elvárásokat. "Ennek érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépéseket be fogunk avatkozni. Nem értjük ezeket az ármozgásokat, hiszen az elvárások, amik az elmúlt hónapban megszülettek, továbbra is fennállnak" – mondta.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor szerint azonban a kereskedőknek nincs felelősségük az áremelkedésben. "A kereskedőknek semmi, semmi, ismétlem semmi felelőssége nincs az áremelkedésben (...) Egyértelműen kijelenthető: a magyarországi üzemanyagár túl van adóztatva" – nyilatkozta a tévének. Egri Gábor hozzátette, hogy egyedül a minisztériumon múlik az üzemanyagáraknak a csökkenése.

Mi áll az emelkedés hátterében?

A hazai üzemanyagárak egyik legfontosabb külső meghatározója a nemzetközi olajárak alakulása, egész pontosan a nyugati benchmark olajtermék Brent árfolyama. Az olaj ára ma éppen a kéthavi csúcsa közelében mozog, miután a keresletnövekedés és az amerikai kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások mellett egy közelgő hurrikán veszélye is növeli a kínálati aggodalmakat a piacon.

A régiós összehasonlításban az olajárnál is fontosabb körülmény a devizateljesítmény, egész pontosan a forint teljesítménye a dollárral szemben, mivel a nyersolajat dollárban jegyzik. Az elmúlt hetekben jelentősen alulteljesített a forint a dollárral szemben a többi, szomszédos ország devizájához viszonyítva. A forint a mögöttünk álló hónapban 4 százalékot gyengült az amerikai fizetőeszközzel szemben, ezzel párhuzamosan az euró 1,1 százalékkal, a román lej szintén 1,1 százalékkal, a szerb dínár pedig 1 százalékkal értékelődött le.

Tényleg drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság aloldalán egyelőre nem érhetőek el túl friss adatok, ugyanis rendszerint szerda délután közli a bizottság az adott hét hétfői átlagárait, így jelenleg a múlt hétfői, azaz a június 24-i árakkal tudjuk ellenőrizni a kormány tézisét. Az összehasonlítás során a szomszédos országok árait érdemes figyelembe venni, ezekbe az országokba tud ugyanis kedvezőtlen esetben átmenni tankolni a magyar autós. Összességében tehát nem jelenthető ki, hogy az elmúlt hetek meredek áremelkedése a hazai autósokra nagyobb terhet rótt volna, mint a szomszédos országokban.