NAV: Veszélyes termékek is forgalomba kerülhetnek szabálytalan megfelelőségi jelzéssel

Sokféle termék kerülhet forgalomba szabálytalan megfelelőségi jelzéssel, ezért a fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük, és csak megbízható helyekről érdemes vásárolniuk – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV szerint a kereskedelmi volumen jelentős növekedése miatt mindenki részéről fokozott óvatosság szükséges, mivel a nagy mennyiségű termék között hatósági eszközökkel is lehetetlen kiszűrni az egészségre és környezetre veszélyes árucikkeket.

A hatóság az EU-n kívülről érkező áruk vámellenőrzésekor, valamint a közúti és piaci ellenőrzéseken is igyekszik kiszűrni a veszélyes termékeket, vizsgálva a termékek jelöléseit, használati útmutatóit, igazolási dokumentumait és fizikai jellemzőit.

Tavaly a piacfelügyeleti hatóságok 269 alkalommal tiltották meg termékek forgalomba hozatalát.

A veszélyes termékek gyakran nehezen ismerhetők fel, és a NAV tapasztalatai szerint a „CE” jelölés, amely az uniós előírásoknak való megfelelőséget jelzi, gyakran szabálytalanul kerül felhasználásra, ami nem garantálja a termék kockázatmentességét.

A leggyakrabban játékoknál, elektromos készülékeknél és kerti szerszámoknál találkozhatunk hiányosságokkal, de a munkavédelmi eszközök is veszélyesek lehetnek.