Biden visszalépéséről szóló pletykák cáfolata

Egy kormányzati tisztviselő cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint Joe Biden amerikai elnök a visszalépéséről tárgyalt volna a családjával Camp Davidben, amelyet a Guardian is megerősített.

Az NBC News értesülései szerint, amelyeket bennfentes forrásokra hivatkozva közöltek, a családi találkozón az elnök és felesége, Jill Biden mellett a gyerekek és unokák is jelen voltak. Ebben a sorsdöntő kérdésben állítólag az elnöki pár dönt majd, bár a találkozót a csütörtöki vitát megelőzően tervezték el.

A családi találkozó híre Joe Biden csütörtöki, Donald Trump elleni vitában nyújtott gyenge teljesítménye után került előtérbe. Azonban egy névtelen kormányzati tisztviselő szerint az NBC információi nem pontosak, de nem cáfolta, hogy a téma felmerülhetett.

Az NBC továbbá arról számolt be, hogy a vita után Biden megalázottnak és önbizalomhiányosnak érezte magát, és erősen támaszkodott a családjára. A csütörtöki vita utáni nyilvános megjelenéseken azonban nem látszottak a változás jelei, és a rossz nap következményeként próbálták beállítani a történteket.

Biden egy pénteki észak-karolinai gyűlésen energikus beszédet tartott, amelyben elismerte, hogy nem beszél olyan simán és nem vitázik olyan jól, mint régen, de hangsúlyozta, hogy tudja az igazságot és képes azt közvetíteni, miközben Trump hazugságait sorolta.

Az Associated Press információi szerint a Demokrata Nemzeti Bizottság tagjai és a kampánystáb között feszült hangulatú megbeszélés zajlott. Joe Salazar, a bizottság egyik tagja szerint több érdemi beszélgetést várt volna a helyzet kezelésére, nem csupán a szurkolásra való buzdítást.

A demokraták háttérben aggódnak és remélik, hogy Biden kiszáll a versenyből, de nyilvánosan továbbra is támogatják őt. Gyorsfelmérések szerint a választók bizalma alacsony, Biden népszerűsége csökken, és aggodalmak övezik a korát és a válságok kezelését. A demokraták számára a jövő bizonytalan, és Biden lehetséges utódai közül egyik sem tűnik népszerűbbnek, miközben Trump miatt kevés a hibázásra való tér.

A hétvége folyamán több befolyásos demokrata politikus is támogatását fejezte ki Joe Biden amerikai elnök felé. James Clyburn dél-karolinai veterán kongresszusi képviselő, Biden egyik fő szövetségese, elismerte a rossz szereplést, de hozzátette, hogy az elnök "másnap Észak-Karolinába érkezett, ahol mindent elsöprő volt, és magával ragadta a közönséget". Nancy Pelosi korábbi demokrata házelnök megerősítette, hogy Biden a párt jelöltje továbbra is, bár kiemelte, hogy "el fogják fogadni", bármi is a demokrata elnök döntése a jövőre nézve.

Wes Moore marylandi kormányzó, akinek a neve lehetséges elnökjelölti alternatívaként is felmerült, arról beszélt, hogy "Joe Biden nem fogja kivonni magát a versenyből, és nem is kellene így tennie". Jamie Raskin demokrata képviselő szerint a párt egységes lesz, függetlenül attól, hogy Biden lesz-e a jelölt, vagy valaki más.

A Biden-kampány a hétvégén adománygyűjtő felhívások és nyilatkozatok egész sorát küldte ki, melyekben kitartott amellett, hogy nem fog visszalépni. "Joe Biden lesz a demokrata jelölt, és pont. Ennyi" - közölték az egyikben.

A családi találkozón, amelyet a katasztrofálisan sikerült tévévita ellenére tartottak, Biden családja fenntartás nélküli támogatásuk mellett arra biztatta az elnököt, hogy ne adja fel, folytassa a küzdelmet az elnöki posztért. A Fehér Ház igyekezett elkerülni azt a benyomást, hogy a találkozó egy válságtanácskozás lenne. A sajtóhírek szerint a család nem az elnököt, hanem annak legközelebbi munkatársait hibáztatja a csúfos szereplésért, mivel úgy vélik, hogy Biden nem volt kellően felkészítve Trump erőteljesebb támadására, túlságosan összpontosított elnöksége eddig eredményeire, ahelyett, hogy második ciklusának vízióját vázolta volna fel, ráadásul túlhajszolt is volt.

A CBS News és a YouGov közvélemény-kutatása szerint a demokrata párti regisztrált szavazók 45 százaléka véli úgy, hogy Joe Biden amerikai elnöknek fel kellene függesztenie újraválasztási kampányát. A vita utánra 12 százalékponttal kevesebb demokrata gondolja őt szellemileg alkalmasnak a feladatai ellátására. A választásra regisztráltak csupán 21 százaléka állítja, hogy Biden világosan megfogalmazta nézeteit, és kevesebb mint ötödük állítja, hogy magabiztosságot sugárzott a demokrata zászlóvivő.

A New York Times szerkesztőségi vezércikkében arra szólította fel Joe Bident, lépjen vissza az elnökjelöltségtől, mondván: „Az Egyesült Államoknak erősebb ellenfélre lenne szüksége a republikánus Donald Trumppal szemben”. A demokraták berkeiben a BBC szerint pánik és zűrzavar uralkodik, és sokan úgy vélik, rossz vége lehet, ha nem lép vissza.

A jelöltet hivatalosan az augusztus 19-22. között megrendezendő Demokratikus Nemzeti Kongresszuson, a DNC-n nevezik meg, Chicagóban. A konvenció nyílt, és Biden visszalépése esetén addig folytatnák a szavazást, amíg az új jelöltek valamelyike meg nem szerezné a szavazatok egyszerű többségét.

A cikk végén a Guardian arra utal, hogy a Biden család megbeszélése mégis tartogathat meglepetéseket a jövőt illetően.