Brit választás: szinte biztos, hogy megdől az 1997-es rekord

A legfrissebb felmérés szerint a Munkáspárt történelmi győzelmet arathat a csütörtöki brit parlamenti választásokon, felülmúlva az 1997-es rekordot.

A kedden közzétett Survation közvélemény-kutató cég felmérése alapján a Munkáspárt, amely 1997-ben Tony Blair vezetésével 418 tagú alsóházi frakciót és 179 fős többséget tudhatott magáénak, most még nagyobb arányú győzelemre számíthat. A cég által 34 558 választó bevonásával elvégzett vizsgálat szerint a Labour 484 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban, ami 318 fős többséget jelentene a többi parlamenti párt számára valószínűsített képviselői mandátumokhoz képest.

A jelenlegi kormányzó Konzervatív Párt, Rishi Sunak miniszterelnök vezetésével, a felmérés szerint csupán 64 képviselői helyet szerezne, ami a párt történetében a legrosszabb választási eredmény lenne, még a 1906-os választásokon elért 156 képviselői mandátumot is alulmúlva.

A Survation elemzése szerint 99 százalékos valószínűséggel a Munkáspárt több képviselői helyet szerez az alsóházban, mint amennyit 1997-ben Tony Blair vezetésével elnyert. A cég számításai szerint a Munkáspárt 42 százalék körüli, míg a konzervatívok 23 százalékos szavazatarányt érhetnek el, ami 19 százalékpontos előnyt jelent a Labour számára a Konzervatív Párt előtt. Ezzel szemben 1997-ben a Labour 13 százalékpontos előnnyel győzött John Major vezette konzervatívok felett.

A Survation mellett a Savanta közvélemény- és piackutató csoport is hasonló eredményeket jósol. A Savanta felmérése szerint a Munkáspárt 38 százalékos, míg a Konzervatív Párt 21 százalékos támogatottságot élvez. Ez alapján a Labour 459, a Konzervatív Párt pedig csupán 75 alsóházi képviselői helyet szerezne.