Merih Demiral élete meccsét játszotta, nyolc közé vezette Törökországot

A török labdarúgó-válogatott jutott utolsóként negyeddöntőbe a németországi Európa-bajnokságon, miután 2–1-re legyőzte Ausztriát. Törökország 2008 után jutott el ismét a legjobb nyolcig, következő ellenfele pedig Hollandia lesz.

Egy csoportelső és egy csoportmásodik csatáját hozta az utolsó nyolcaddöntős mérkőzés. Ausztria Franciaország és Hollandia előtt végzett a D csoport élén hat ponttal, a törökök ugyanannyi egységgel lettek másodikok az F csoportban Portugália mögött. A két csapat örökmérlege: 17 meccs, 9 osztrák, 7 török győzelem, egy döntetlen – 24 gól itt, 23 gólt ott. Az UEFA honlapján a szurkolók szavazáson fifty-fifty arányban osztoztak a két csapat esélyeit illetően.

A lipcsei mérkőzés egyik legnagyobb hiányzója Hakan Calhanoglu volt, aki sárga lapos eltiltás miatt nem léphetett pályára. A találkozó elején Merih Demiral elemi erővel bombázta a kapuba a labdát, így már az első percben vezetést szerzett Törökország. Demiral gólja az Eb-k történetének leggyorsabb gólja lett a kieséses szakaszban.

Az osztrákok több helyzetet alakítottak ki, de a törökök védelme állta a rohamokat. A második félidőben Demiral ismét betalált, ezúttal fejjel, így növelte az előnyt. A 26 éves védőnek ez volt a 48. válogatott mérkőzése, és ezen az estén megduplázta góljainak számát a nemzeti csapatban.

Ausztria csak szépítő gólt tudott szerezni Michael Gregoritsch révén, de további találat már nem született, így Törökország jutott a legjobb nyolc közé. Ausztria először juthatott volna a legjobb nyolc közé egy Eb-n, de a történelmi siker elmaradt.

A labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében más csapatok is pályára léptek, így kialakult a negyeddöntő programja. Pénteken folytatódik a torna, ahol Törökország Hollandiával mérkőzik meg.

A negyeddöntő programja:

  • július 5., péntek 18 óra, Stuttgart: Spanyolország–Németország
  • július 5., péntek 21 óra, Hamburg: Portugália–Franciaország
  • július 6., szombat 18 óra, Düsseldorf: Anglia–Svájc
  • július 6., szombat 21 óra, Berlin: Hollandia–Törökország

Az elődöntő programja:

  • július 9., kedd 21 óra, München: Spanyolország/Németország–Portugália/Franciaország
  • július 10., szerda 21 óra, Dortmund: Anglia/Svájc–Hollandia/Törökország

A döntőt július 14-én, vasárnap 21 órakor rendezik meg Berlinben.

A negyeddöntők közül kiemelkedik a Spanyolország–Németország és a Portugália–Franciaország párharc, amelyek döntőnek is beillenének. A spanyolok és németek hat Eb-címet osztanak meg, míg a portugálok és franciák korábbi nagy csatáikat idézik fel. Svájc a meglepetéscsapatként Angliával mérkőzik meg, míg a holland-török összecsapás a folytatás üde színfoltja lehet.

Merih Demiral, aki a szaúdi ligában szereplő al-Ahli klub játékosa, a török válogatottban 2018. november 20-án mutatkozott be, és első gólját 2021. június 11-én szerezte, bár az öngól volt. A török futball aranykönyvébe bevonuló duplázása Ausztria ellen a leggyorsabban szerzett gól az Európa-bajnokságok kieséses szakaszában, az eddigi rekordot Robert Lewandowski tartotta, aki 2016-ban Portugália ellen a századik másodpercben talált be.

A török szurkolók elképesztő ünnepléssel köszöntötték a válogatott negyeddöntőbe jutását. Nemcsak Németországban és Törökországban, hanem Hollandiában is hatalmas ünneplés volt. A török népünnepély Hága Schilderswijk városnegyedét is elérte, ahol a pirotechnikai előadásnak köszönhetően úgy festett, mintha lángokban állna a város.