Putyinnal trollkodták szét a brit választási kampányt

A brit reformpárt vezetője, Nigel Farage újabb átverés áldozata lett, miután korábban a Nyugatot tette felelőssé Ukrajna Oroszország által történő lerohanásáért. Kampánybeszéde során egy transzparens ereszkedett le a mennyezetről Vlagyimir Putyin mosolygó arcképével, és a felirattal: „Imádlak, Nigel!”

Az Európai Unió és a NATO keleti terjeszkedését okolta Farage az Ukrajna elleni orosz megszállásért, ami világszerte, különösen az Egyesült Királyságban kiváltott felháborodást. Farage választási kampányának kezdetekor egy fiatal nő tejturmixszal öntötte le, megvetését fejezve ki ezzel. Egy volt konzervatív miniszter és ügyvéd a történteket „egyértelmű bűncselekménynek” nevezte, és kijelentette, hogy ilyen viselkedésnek nincs helye a politikában. Farage korábban, 2019-ben is hasonló incidens áldozata lett Newcastle-ben, és 2014-ben tojásokkal dobálták meg, most pedig hulladékkal szórták meg.

A brexit egyik szószólójaként ismert Farage nem hagyta magát megzavarni, és az essexi Walton-on-the-Naze-ben folytatta a kampányát, amikor a transzparens leereszkedett mellette. Az első üzenet „Imádlak Nigel!” volt, egy piros szívvel kiegészítve, majd megjelent Putyin képe, felemelt hüvelykujjal.

A Led by Donkeys nevű civil csoport vállalta magára a transzparens leeresztését, és bírálták Farage-t, hogy Putyin érveit támogatja a NATO és az EU keleti terjeszkedésével kapcsolatban. Rishi Sunak miniszterelnök és Boris Johnson egyaránt Farage-t vádolták a Kreml propagandájának terjesztésével.

Farage válaszában azt sugallta, hogy a konzervatívok a saját problémáikról próbálnak elterelni a figyelmet. Amikor szembesítették azzal, hogy retorikája megegyezik Putyinéval, Farage megerősítette, hogy „mi provokáltuk ki a háborút”. Sunak miniszterelnök viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy Putyin idegmérgekkel ölt meg embereket Nagy-Britannia utcáin, és Észak-Koreával üzletel. Farage a Telegraphban megjelent véleménycikkében védekezett, hangsúlyozva, hogy soha nem volt Putyin támogatója, és az Ukrajna elleni inváziót erkölcstelennek, felháborítónak és védhetetlennek nevezte.