Véletlenül elstartolt és lezuhant egy kínai rakéta egy város mellett egy teszt során

Vasárnap balesetet szenvedett egy kínai kereskedelmi rakéta, amikor véletlenül elindították a földi tesztelés közben. A Tianbing Technology (más néven Space Pioneer) vállalat szerint a szerencsétlenség során senki sem sebesült meg.

A Tianbing Technology (Space Pioneer) vállalat hétfői közleménye szerint a Tianlong-3 rakéta első fokozata szerkezeti hibából adódóan levált az indítóállásról, és a közép-kínai Gongyi város hegyvidéki részén, a városhoz közeli domboldalba csapódott be. A rakéta a teszt helyszínétől körülbelül 1,5 kilométerre zuhant le. A vállalat tájékoztatása alapján a tesztelés előtt az érintett területet kiürítették, így a baleset nem okozott személyi sérülést.

A Tianbing Technology a kereskedelmi rakéták piacának egyik vezető szereplője. A cég 2023 áprilisában indította útnak a Tianlong-2-es rakétát, ami az első kínai kereskedelmi rakéta volt, amely folyékony hajtóanyaggal működött. A most lezuhant Tianlong-3 nagyméretű, folyékony hajtóanyagú rakéta volt, amelyet Kína műholdas internethálózatának fejlesztésére terveztek. A vállalat állítása szerint a rakéta teljesítménye összehasonlítható a SpaceX Falcon 9-es modelljével.

Az incidensről közzétett felvételen látszik, ahogy a felfelé száguldó Tianlong-3 rakéta elveszíti az erejét, majd vízszintes helyzetbe fordul és zuhanni kezd. Végül hatalmas robbanás közepette ért földet Gongyi város közelében. A becsapódás nyomán tűz ütött ki a környéken, ezt azonban sikeresen eloltották, így senki sem sérült meg.

A Tianlong-3 egy részben újrahasznosítható űrrakéta, amelyet a Tianbing Technology fejleszt. A cég elmondta, hogy éppen az eszköz hajtóműveit tesztelték, amelyek rendben is működtek, azonban a rakéta állványa nem tartott megfelelően. A mérnökök eredetileg egy hőtesztet szerettek volna elvégezni, a tervekben nem szerepelt, hogy a kétfokozatú rakéta a levegőbe emelkedik.

Az egyébként nem példátlan, hogy kínai rakéták darabjai a földre, sőt lakott területre hulljanak. A legutóbbi ilyen eset például alig több mint egy hete történt. A jelentések szerint a rakéta darabjai egy "biztonságos területen" szóródtak szét, és a baleset során nem történt személyi sérülés.

A kínai kereskedelmi űrvállalkozások 2014-ben robbantak be az ágazatba, amikor az állam engedélyezte a magánbefektetéseket az iparágban. Sokan műholdak gyártásába kezdtek, míg mások, köztük a Tianbing Technology, a küldetések költségeit jelentősen csökkentő, újrafelhasználható rakéták fejlesztésére összpontosítottak. Az ilyen cégek tesztpályái Kína tengerparti, biztonsági okokból a tenger mellett fekvő területein találhatók. De vannak olyanok is, amelyek mélyen az ország belsejében találhatók, mint például a Tianbing Technology tesztközpontja Gongyiban, a központi Henan tartomány 800 ezer lakosú városában.