Nagy Ervin: Magyar Péter nem egy számító politikus, hanem egy rocksztár

„Olyan váratlan, mint egy jó színész, vagy egy jó csatár. És ez kurva szexi. Az emberek pedig rettentően hálásak, hogy 15 év apátia után végre testközelből nézhetnek egy tehetséget, ott ahol eddig olyanokról volt szó, hogy mondjuk Mesterházy Attila vagy Kövér László levágatta-e a bajuszát” – mondta Nagy Ervin a 444.hu-nak adott interjújában.

Nagy Ervin a Tisza Párt vezetőjének, Magyar Péternek a karakteréről és problémás eseteiről beszélt az interjúban. Elmondása szerint egy V. kerületi szórakozóhelyen történt incidens során Magyar Pétert kidobták, de ha ő ott lett volna, valószínűleg nem eszkalálódik a helyzet. Nagy szerint Magyar Péter a botrányai ellenére is önazonos maradt, és ezért áll mögé mindenki. „Azért, mert nem azt érzik, hogy ő egy számító politikus, hanem egy rocksztár” – fogalmazott a színész. Hozzátette, hogy még mindig nem ismerik elég jól egymást, de most kezdenek barátkozni, és „egy politikai fenegyerek. Sármos, karizmatikus és valójában nagyon egyedi.”

A színész és Magyar Péter közötti kapcsolatot érintve, Nagy Ervin beszámolt arról is, hogy Magyar Péter ATV-vel való konfliktusa után ő is a csatorna vendége lett volna, de végül szolidaritásból távol maradt. Nagy Ervin jelenleg azon dolgozik, hogy a felek kibéküljenek, és ebben segíthet, hogy osztálytársak voltak Szöllősi Györgyivel. „Lehet, hogy egy Hofi-channel, ahol kiengedhetjük a gőzt, ahol játszhatjuk azt, hogy ezen a csatornán demokrácia van, és lehet bármit mondani. De, amikor tényleg lehet mondani, akkor az ember nem foglalkozik a háttérrel és a tulajdonosi körrel” – mondta a színész.

Nagy Ervin szerint Magyar Péter sajtóval szembeni ellenséges megnyilvánulásai egyfajta immunválaszok, mivel mindkét oldaltól el kell határolódnia, és nem várható el tőle, hogy olyan profi legyen, mint egy hosszú ideje politikusként tevékenykedő személy. „Azt szoktam mondani, hogy bár terminátornak látszik, azért ő is egy ember. Például nekem tetszik, hogy néha azt mondja, hogy bocsánat. Hallotta már a miniszterelnököt bocsánatot kérni?” – tette hozzá.

A színész elárulta, hogy ő kötötte össze Tarr Zoltánt Magyar Péterrel, és a tüntetéseken fellépő művészeket is ő kért fel, de voltak, akik nem vállalták a felkérést. Nagy Ervin szerint nincs garancia arra, hogy Magyar Péter nem süllyed el a hanyatlásban, de ha ennek jeleit észleli, jelezni fogja neki. „Szerintem nem ilyen lesz, de nem vagyok javasasszony” – mondta, hozzátéve, hogy bár földcsuszamlás-szerű változás nem történt, sok neves színész érkezett Magyar Péter mögé.

Amikor arról kérdezték, hogy kulturális miniszter lenne-e egy Tisza-kormányban, Nagy Ervin így válaszolt: „Van rá érkezésem.” Úgy véli, a magyar kultúra katasztrofális helyzetben van, a központosítás és szakemberhiány jellemzi. „Főnök úr látványosan leszarja, legfeljebb a tönkretétele érdekében tesz lépéseket; »Üssétek-verjétek a belvárosi értelmiséget«, kábé ennyit gondol róla. »Hozzátok őket minél lehetetlenebb és méltatlanabb helyzetbe. Néha bazseváljatok a külpolitikának is, hiszen Európa igazi védői mi vagyunk, úgyhogy jó lenne ennek egy kicsit aláciterázni«. Szerintem többet tényleg nem nagyon gondol róla, maximum műkönnyezik egy kicsit a békemenet diákszínjátszó körének háborús giccsparádéján. Aztán úgy »történülnek« a dolgok, hogy még egy szerencsétlen kultuszminiszterünk sincs. Központosítanak, szakemberhiány van és még azt is Vidnyánszky Attila akarja megmondani, hogy ki legyen az igazgató mondjuk a Pécsi, vagy Szegedi Nemzeti Színházban és ott mit játszanak. Szóval teljes agymenés. Úgy képzelik, hogy joystick-kal lehet irányítani a kultúrát, egy pöffeszkedő nemzeti színházas bőrfotelből. Ez nem egyszerűen káros, ez pokoli” – mondta, és hozzátéve, hogy éppen ezért vállalta a politikai szerepvállalást, hogy hozzájáruljon a változáshoz, hiszen ismeri a szakmát, és tudja, kik azok, akik hitelesen képesek lennének a különböző gondolkodású alkotókat megszólítani és ki is békíteni őket. „Azért vagyok itt, azért másztam bele a politika ingoványába, hogy megpróbáljak hozzájárulni a változáshoz, hogy a következő generációnak már ne ezen a csatatéren kelljen felnőnie. Egy Újpest-Fradi semmi ahhoz képest, ami a magyar kulturális életben hosszú évek óta zajlik.” Végül határozottan kiemelte, hogy elvállalná a kulturális miniszteri pozíciót.

(Borítókép: Nagy Ervin 2024. június 8-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)