Kína úttörő vadászgéptesztet hajtott végre

Kína a világ elsőként egy olyan vadászgép tesztrepülését hajtotta végre, amelynek során a gép szárnyain leváló részek drónokká alakulnak át, ezzel jelentős előnyre szert téve a hatodik generációs lopakodó vadászbombázók fejlesztésében.

A South China Morning Post beszámolója szerint a kínai hadimérnökök és tudósok Ninghszia autonóm tartományban végezték el a tesztrepülést, amely során egy eddig soha nem látott sugárhajtású repülőgépet próbáltak ki. A gép tervrajzát néhány nappal a teszt előtt tették közzé, amelyből kiderült, hogy a vadászgép egy kéthengeres turbóventilátoros hajtóművel, kevert szárnyú törzskialakítással, lendületes deltaszárnyakkal és a nagysebességű lopakodó vadászgépek jellegzetességeivel rendelkezik. A repülés során a szárnyak bizonyos részei leválva elektromos propellerekkel hajtott drónokká alakulnak át, ami jelentősen megváltoztatja a gép aerodinamikai profilját. Peking szerint a teszt sikeres volt, a leválást követően mind a drónok, mind a repülőgép stabilan tudott tovább repülni.

A kínai légierő új koncepciója az emberi irányítású és pilóta nélküli együttműködésen alapuló harc fejlett módját képviseli, ahol több, különböző funkciójú repülőgépet integrálnak az összehangolt repüléshez – magyarázta Tu Hszin, a Kínai Aerodinamikai Kutató- és Fejlesztőközpont (CARDC) repülőgép-technológiai intézetének vezető mérnöke.

Jang Vej, a kínai J-20-as ötödik generációs vadászbombázó tervezője szerint a jövő repülőgépei olyanok lehetnek, mint a sci-fi filmek transzformátorai, utalva ezzel a váratlan alakváltoztató képességekre. A nyugati mérnökök már az ötvenes években is kísérleteztek hasonló elképzelésekkel, de egy 1953-as tragikus kísérlet után felhagytak a további tesztekkel. A kínai tudósok azonban képesek voltak a leválással járó problémákat kiküszöbölni, így az új, egyelőre névtelen gép stabilan maradt a levegőben, ami hatalmas előnyt jelenthet Peking számára a fegyverfejlesztési versenyben.