Amerikai katonai eszközök a Dél-kínai-tengeren

A Dél-kínai-tengeren továbbra sem csökken a feszültség, miután pekingi források szerint az amerikai légierő ismeretlen eszközöket szórt szét a vitatott területen, amelyeket a kínaiak gyorsan le is csaptak.

A Newsweek által közzétett információk szerint a kínai hatóságok olyan eszközökre bukkantak, amelyeket az amerikai légierő dobott le, és amelyek kémeszközök lehetnek. A kínaiak ezeket az eszközöket meg is szerezték.

Nemrégiben az Egyesült Államok állítólag szonárkészüléket dobott le a Dél-kínai-tengerre, amelyet tengeralattjárók felderítésére használhatnak. A kínai állami médiacsatorna által közzétett, dátum nélküli videófelvételen látható, hogy egy amerikai P-8A Poseidon repülőgépről több henger alakú eszközt ejtenek ki, amelyek a Spratly-szigetekként is ismert területre hullottak.

A Second Thomas-zátony környéke, ahol az események zajlottak, az elmúlt év során több súlyos incidens színhelye volt, amelyek során a kínai és a Fülöp-szigeteki parti őrség hajói közötti konfliktusok alakultak ki.

A kínai hatóságok az eset után azonnal a helyszínre érkeztek, hogy megvizsgálják az eszközöket. Feltételezések szerint az eszközök elektronikus tárgyak, amelyekhez a brit Ultra Electronics vállalat gyárt alkatrészeket. Ez a cég több haditengerészeti terméket is fejleszt, többek között radarokat, szonárokat és elektromágneses interferencia szűrőket. A megtalált eszközök nemcsak a tengeralattjárók felderítésére szolgálhatnak, hanem jeleket is sugározhatnak azok megzavarására.

Az Egyesült Államok a Fülöp-szigetekkel szoros védelmi-biztonsági szövetséget tart fenn, és korábban Washington biztosította Manilát, hogy fegyveres konfliktus esetén számíthatnak amerikai támogatásra.

Ez az eset azért jelent újdonságot, mert az amerikaiak eddig nem vettek részt közvetlenül a területi konfliktusban.