Feleslegessé vált nyelvek a Google Fordító újításával

A Google Fordító alkalmazása jelentős bővülésen esett át, 110 új nyelv hozzáadásával, így többé nem szükséges szótárakat használni ezekhez a nyelvekhez.

A Google nemrégiben jelentette be, hogy mesterséges intelligencia segítségével bővítette a Fordító alkalmazás nyelvi repertoárját, amely így összesen 110 új nyelvet foglal magában. Ez a bővülés a Google Fordító történetének eddigi legnagyobbja. A fejlesztés során a PaLM 2 nevű nagy nyelvi modellt alkalmazták, amelynek köszönhetően mostantól olyan nyelvek is elérhetővé váltak, mint az udmurt, a baskír, a burját, a csuvas, a tuva, a krími tatár, a komi, a luhovo-mari, az avar, a jakut és a csecsen. A Meduza információi szerint ezeket a nyelveket összesen több mint 614 millió ember beszéli világszerte, ami a világ népességének körülbelül 8 százalékát teszi ki.

A Google, mely az Alphabet leányvállalata, további terveket is szövöget: egy olyan mesterséges intelligencia-modell kifejlesztését tervezik, amely képes lesz a világ leggyakoribb nyelvei közül akár ezret is támogatni.