A horvátok új robotaxija: A Verne

Mate Rimac, a horvát vállalkozó, aki korábban a közel 2000 lóerős Rimac Nevera hiperautóval hívta fel magára a figyelmet, most egy új projektet mutatott be: egy önvezető városi autót, amelyet kifejezetten a robotaxi szolgáltatásokra terveztek.

A 36 éves Mate Rimac, aki nemcsak a Rimac Nevera hiperautóval, hanem a Bugatti Rimac vezetőjeként is ismertté vált, ezúttal egy más jellegű járművel, egy önvezető elektromos autóval jelentkezett. A Verne névre keresztelt robotaxi Level 4-es önvezetésre képes, ami azt jelenti, hogy nincs szükség kormányra vagy pedálokra, helyettük egy 43 colos képernyő dominálja a műszerfalat.

A jármű tervezése során figyelembe vették, hogy a taxikban általában 1-2 utas utazik, ezért a Verne-ben csupán két ülés található, amelyek felett egy köralakú panoráma üvegtető nyújt különleges élményt. A kényelmes beszállást tolóajtók segítik, míg a középső érintőkijelzőn keresztül érhetők el a különböző funkciók.

A Verne robotaxi további különlegességei közé tartozik, hogy több helyet kínál, mint egy Rolls-Royce, és hogy a hatalmas ívelt szélvédőn nem található ablaktörlő lapát. A hangzásról egy 17 hangszórós hi-fi rendszer gondoskodik. A technikai részletek, mint például a teljesítmény, az akkumulátor kapacitása és a hatótáv, egyelőre nem publikusak.

A Verne robotaxik gyártása Zágrábban fog zajlani, és a tervek szerint 2026-ban állnak majd szolgálatba a horvát fővárosban. Később a szolgáltatást számos további országban is elérhetővé tervezik tenni.