Boeing minőségi problémák: Túl nagy lyukak a gépek falában

A Boeing repülőgépgyártó körül nem csillapodnak a botrányok, egy volt dolgozó szerint a cég alkatrészgyártó partnere, a Spirit AeroSystems, túl nagy lyukakat fúrt a Boeing 787 Dreamliner gépek falába, ami biztonsági kockázatot jelenthet. A problémákat a dolgozó már tavaly észlelte, és panaszt is tett, de a vállalatok elutasították az állításait és a dolgozót kirúgták.

Richard Cuevas, a Spirit AeroSystems volt alkalmazottja szerint a kansasi üzemben helytelenül fúrt lyukakat talált a Boeing 787 Dreamliner repülőgépek elülső válaszfalában, amelyek szerinte veszélyeztethetik a repülőgépek biztonságát. Cuevas panaszát követően a Spirit AeroSystems és a Boeing is vizsgálatot folytatott, de a cég végül elbocsátotta őt, és panaszait alaptalannak nyilvánította.

A Boeing válaszában kijelentette, hogy a panaszokat komolyan vették és alaposan kivizsgálták, mérnökeik megállapították, hogy azok nem jelentenek biztonsági problémát, és megoldották azokat. A vállalat korábban is hasonló problémákra úgy reagált, hogy tanulnak az esetekből és helyrehozzák a hibákat.

A Boeing hitelessége az elmúlt években több baleset miatt sérült, és a cég a hírekbe leginkább gépeinek problémái miatt került be. Többek között a United Airlines Boeing 737-eseinél találtak kilazult rögzítéseket, az amerikai külügyminiszter gépén kritikus hibát észleltek, és több Boeing típusnál is előfordultak kényszerleszállást vagy egyéb problémát okozó incidensek.

A Boeing 737 Max típusú gépei 2018-ban és 2019-ben történt két tragikus baleset után kerültek a figyelem középpontjába, amelyekben senki nem élte túl a szerencsétlenségeket, és az áldozatok családjai kártérítést követelnek a cégtől. Az utóbbi időben több más típusú Boeing géppel is problémák adódtak, például a 737 Max és a 787 Dreamliner típusok hajtóműveinek jégmentesítő rendszerével kapcsolatosan is vizsgálatokat kezdtek.