Űripari fejlődés és a lehetséges űrháborúk kora

Az űripari fejlesztések, a jövőbeli potenciális űrháborúk, az űrjogok és a magyar űripari lehetőségek kerültek terítékre Slezák Balázs űripari tanácsadóval folytatott beszélgetés során. Magyarországon is több űripari startup tevékenykedik, és űrmérnök képzés is elérhető.

Slezák Balázs, a Wozify Engineering Group Kft. ügyvezetője szerint az űripari fejlődés új korszakát éljük, amelyet a SpaceX által bevezetett újrahasznosítható hordozórakéták és a költségek jelentős csökkenése indított el. Magyarországon is egyre több vállalkozás vesz részt az űripari ellátási láncban, és a hazai űrfejlesztések is dinamikusan fejlődnek.

Az űripari fejlődés hajtóereje a mesterséges intelligencia, amely a műholdas adatfeldolgozás, az űreszközök autonóm navigációja és az űrrobotika területén nyújt kiemelkedő képességeket. Az upstream és downstream tevékenységek egyaránt fontosak: az előbbi az űrbe jutást és ott végzett tevékenységeket, az utóbbi pedig a műholdas adatok földi hasznosítását jelenti.

A Világűr-egyezmény értelmében az űr erőforrásait az emberiség javára kell felhasználni, és nem lehet sajátítani azokat. Az űrjog komplexitását mutatja, hogy még a világűr határában sem sikerült megállapodni, és a geostacionárius műholdak jogi helyzete is kérdéseket vet fel.

Slezák Balázs szerint a jövőben számolni kell a potenciális űrcsatákkal, és az űrszemét problémájával is, amely veszélyezteti a Föld körüli pályákat és az űreszközök biztonságát. Az űrháborúk víziója nem tűnik elrugaszkodottnak, és a katonai műholdak közötti közelharc is lehetséges forgatókönyv lehet.

Magyarországon az űripari fejlesztések támogatásában több nemzetközi szervezet is részt vesz, mint például az Európai Űrügynökség (ESA), a Techstars Space Accelerator, az Egyesült Királyság Űrügynöksége, a CASSINI és az EUDIS. A hazai vállalkozások az ESA 50 000 eurós vissza nem térítendő támogatására is pályázhatnak. A magyar űrszektorban az együttműködés és a kölcsönös segítségnyújtás a jellemző, amit a Magyar Asztronautikai Társaság és a Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) is elősegít.

Az itthoni űripari cégek számára kedvező a helyzet, hiszen a magyar mérnöki képzések is kiválóak, és már űrmérnöki diplomát is szerezhetünk, ami tovább erősíti a hazai űripari potenciált.