Jelentős iOS 18-as újítások nem lesznek elérhetők az EU-ban

Az Apple bejelentette az iOS 18-at, amely számos újítást hoz az iPhone-okra, beleértve az alkalmazásikonok szabadon rendezhetőségét és színük megváltoztatását, valamint jelentős frissítéseket az iMessage-ben és a Fotók alkalmazásban. Azonban az EU-ban nem lesznek elérhetők az új funkciók, mint például az Apple Intelligence, az iPhone tükrözés és a SharePlay képernyőmegosztás a DMA miatt.

Az Apple a 2024-es Worldwide Developer Conference keretében mutatta be az iOS 18-at, amely új korszakot nyit a vállalat mesterséges intelligenciájának, az Apple Intelligence-nek köszönhetően. Az Apple Intelligence négy fő területen képes segíteni: szöveg generálásában, módosításában, összesítésében, képek és emojik generálásában és módosításában, szövegek kontextusában való értelmezésében, valamint rendszerszintű feladatok végrehajtásában. Az újítások ősztől lesznek elérhetők az iPhone 15 Prókban, valamint az M-szériás chippel rendelkező iPadben és Macben, de csak angol nyelven és az EU-n kívül.

Az EU és az Apple közötti nézeteltérések miatt az iOS 18 számos funkciója, mint az Apple Intelligence, az iPhone tükrözés és a SharePlay képernyőmegosztás, nem lesz elérhető az Unióban. Ezek a fejlesztések az Európai Unión kívüli országokban elérhetők lesznek az új operációs rendszerek, az iOS 18, iPadOS 18 és macOS Sequoia megjelenésekor, az Unióban azonban csak jövőre várhatók.

Az iOS 18 támogatni fogja az iPhone 15-től az iPhone SE (2. generáció vagy újabb) modellekig terjedő készülékeket, de az Apple Intelligence csak az iPhone 15 Prón és iPhone 15 Pro Maxon lesz elérhető. Ennek oka, hogy ezek a modellek az Apple A17 Pro chipjével rendelkeznek, amely egyedül képes kellő gyorsasággal végrehajtani a mesterséges intelligencia által igényelt feladatokat.

Az iOS 18 fejlesztői bétája már elérhető, de a stabil verzióra szeptemberben lehet számítani. A béta verzió telepítését csak másodlagos, nem napi használatban lévő készülékekre ajánlják.