Az Nvidia részvényeinek értékcsökkenése

Az Nvidia részvényei jelentős értékcsökkenést szenvedtek el, miután a vállalat rövid ideig a világ legértékesebb vállalataként tündökölt. A befektetők aggodalmukat fejezték ki a mesterséges intelligencia piacán elért dominancia fenntarthatóságával kapcsolatban.

Az Nvidia részvényei a múlt héten olyan magasságokba emelkedtek, hogy a cég piaci értéke meghaladta a Microsoftét, ezzel a világ legértékesebb vállalatává vált. Azonban nem sokkal ezután a részvények értéke drasztikusan csökkent, körülbelül 500 milliárd dollárral csökkentve a vállalat piaci értékét a korábbi 3,34 billió dollárról.

A befektetők aggodalmát keltette el, hogy vajon a vállalat elérte-e a mesterséges intelligencia terén a csúcsot, és képes lesz-e megőrizni piaci dominanciáját a folyamatosan fejlődő versenytársakkal szemben. Az éves közgyűlésen az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang nem tudta teljes mértékben eloszlatni ezeket a kételyeket.

A mesterséges intelligencia terén a grafikus feldolgozóegység chipek továbbra is kulcsfontosságúak, amit az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman és a Tesla-vezér Elon Musk is megerősít. Ennek ellenére a Google és a Microsoft is saját chipek fejlesztésébe kezdett, amelyek idővel versenyképessé tehetik őket ezen a területen.

A Business Insider szerint Huang az éves közgyűlésen nem részletezte, hogy mikor lesz elérhető a vállalat következő generációs MI chipe, a Blackwell, bár hozzátette, hogy ez lehet az Nvidia történetének legsikeresebb terméke.