Metis: Az Amazon titkos mesterséges intelligenciája

Az Amazon titokban fejleszti Metis néven azt a mesterséges intelligenciát, amely kétszer annyi paraméterrel rendelkezhet, mint a ChatGPT, és így jelentősen túlszárnyalhatja a jelenlegi digitális asszisztenseket.

Az Amazon már évek óta dolgozik az Alexán, de a Business Insider szerint egy új irányba is elindultak a mérnökök. A Metis kódnéven futó projekt egy olyan mesterséges intelligenciára épülő chatbotot céloz, amely a ChatGPT versenytársaként kerülhet piacra. A fejlesztés alapját az Olympus nevű nagy nyelvi modell képezi, amelynek részletei még nem ismertek, csupán iparági pletykák formájában szivárogtak ki.

Az Olympus modell állítólag kétbillió paraméterrel dolgozik, ami kétszerese a ChatGPT mögött álló GPT-4 paraméterszámának. A paraméterek a mesterséges intelligencia modelljének bemeneteit és kimeneteit határozzák meg, és a nagyobb szám jobb teljesítményre utalhat, bár a végső minőség más tényezőktől is függ.

Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója állítólag személyesen felügyeli a projektet, amelynek belső tesztelése már elkezdődött. A tervek szerint a Metis 2024 őszén mutatkozhat be a nagyközönség előtt. Az Amazon részvényei az elmúlt 12 hónapban 52 százalékot emelkedtek, részben a vállalat mesterséges intelligenciába történő befektetéseinek köszönhetően, ami hozzájárult ahhoz, hogy a cég értékelése meghaladja a 2 billió dollárt.

Az Android Authority szerint az Amazon az egyetlen nagy technológiai vállalat, amely még nem kínál fogyasztói generatív mesterséges intelligenciát, bár a cég bemutatta már a Titant, egy képkészítő mesterséges intelligenciát, amelyet céges felhasználásra terveztek. Azonban az Amazon kutatói korábban kétségbe vonták a kétbillió paraméteres nyelvi modell létjogosultságát, és felmerült az is, hogy a vállalatnak nincs elegendő grafikus processzora a modellek betanításához.

A Metis a pletykák szerint képes lesz önállóan elvégezni bizonyos feladatokat és valós idejű adatokkal is dolgozni, ami újabb előrelépést jelenthet a mesterséges intelligencia területén. Emellett az Amazon jelentős befektetéseket eszközöl a mesterséges intelligencia területén, például 4 milliárd dollárt fektetett be a San Francisco-i székhelyű Anthropic AI vállalatba, hogy úgynevezett alapmodelleket fejlesszen ki, amelyek a generatív AI-rendszerek alapját képezik. Az Amazon saját AI-chipeket is gyárt és tervez, amelyek tovább erősíthetik a Metis és más mesterséges intelligencia projektek mögött álló technológiai hátteret.

Az Amazon a felhőalapú számítástechnikai egységét, az AWS-t (Amazon Web Services) használó vállalkozások számára is kínál mesterséges intelligenciát, például a Q nevű chatbotot. Az AWS éves bevétele 100 milliárd dollárra emelkedett, ami jelentős mértékben hozzájárult az Amazon növekedéséhez. Az egység növekedése tavaly lelassult, mivel a vállalatok a magas infláció közepette csökkentették a költségeket. Az Amazon 2022 vége óta jelentősen csökkentette költségeit, több mint 27 000 vállalati alkalmazottat bocsátott el több részlegen. Az év első negyedévéről nyereséget jelentett a cég, amit az AWS, valamint az alapvető kiskereskedelmi üzletág és a reklámtevékenység növekedése segített.