A német kormány helyzete a választások után

Az Európai Parlamenti választások eredményeként nőtt a nyomás Olaf Scholz vezette hárompárti koalíciós kabinetjén, amely így alig több mint három százalékkal kisebbségben kormányoz.

A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora, Kiss J. László az InfoRádióban elmondta, hogy a kormányzati helyzet ellenére nem vár előrehozott választásokat, mivel a kormánypártok még rosszabb eredményt érhetnének el, így a jelenlegi kabinet várhatóan 2025 szeptemberéig fogja vezetni az országot.

A koalíció helyzetét nehezíti, hogy a liberális FDP a kormányon belül „kvázi ellenzékként” funkcionál, eltérő ideológiai megközelítéssel rendelkezve a többi párttól. A 2025-ös költségvetés körüli vitákban pedig az a fő kérdés, hogy a járvány előtti takarékossági politikához térnek-e vissza.

A német gazdaság számára további kihívást jelent, hogy az Európai Unió júliustól büntetővámot vezet be a kínai elektromos autókra, ami kínai ellenintézkedések formájában érintheti a német autógyárakat is.

Kiss J. László a sorkötelezettség felélesztésének terveit is érintette, megjegyezve, hogy a német politikai kultúrában mélyen gyökerező pacifizmus miatt ez nem ígérkezik népszerű intézkedésnek. A tervek finomítása már megkezdődött, a svéd modell alkalmazásával, amely során összeírják a sorköteleseket, de nem mindenkit hívnak be szolgálatra.