Joe Biden visszalépését követeli a New York Times szerkesztősége

A New York Times szerkesztősége nyilvánosan felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy mondjon le az elnökjelöltségről a Donald Trumpgal szembeni elnökjelölti vita után, amelyben gyengén szerepelt. A lap szerint Biden már nem az az ember, aki négy évvel ezelőtt volt, és a csütörtöki vitán csak egy nagyszerű köztisztviselő árnyékaként jelent meg. A Demokrata Pártban ez pánikot váltott ki.

A New York Times szerint Biden elnöksége alatt a nemzet virágzott és kezdett foglalkozni a hosszú távú kihívásokkal, de a legnagyobb közszolgálat, amit most tehet, az az lenne, ha bejelentené, hogy nem indul újra az elnökválasztáson. A New York Times az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legbefolyásosabb lapja, így álláspontjuk jelentős hatással lehet a politikai diskurzusra.

Biden kampánycsapata próbálta lekicsinyelni a New York Times döntésének jelentőségét, emlékeztetve arra, hogy Biden korábban is elvesztette már a lap támogatását, mégis sikeres volt, utalva arra, hogy a Times 2020-ban az előválasztáson nem őt, hanem Amy Klobuchart és Elizabeth Warrent támogatta. Biden kampányszóvivője még a New York Times állásfoglalás megelőzően azt mondta, hogy az elnök nem lép vissza.

Biden egy kampányeseményen elismerte, hogy nem vitázik olyan jól, mint régen, de hangsúlyozta, hogy képes kezelni az ország problémáit és szembeszállni Trump hazugságaival. Barack Obama egy közösségi médiaplatformon azt írta, hogy bárki elbukhat egy vitában, de a választás még mindig két jelölt között dől el, akik közül az egyik a rendes emberekért dolgozott egész életében, míg a másik csak önmagával törődik.

A New York Times szerkesztőségi vezércikkében úgy fogalmazott, hogy Biden csütörtök este árnyéka volt önmagának, többször alig bírt befejezni egy mondatot, és csak küszködött, hogy elmagyarázza, mit csinálna a második elnöki ciklusában; hogy válaszoljon Trump provokációira; és hogy felelősségre vonja Trumpot a hazugságaiért és a kudarcaiért. A vezércikk szerint Biden hívta ki Trumpot a vitára, ő határozta meg a szabályokat, és ragaszkodott az általános választási vitákhoz képest több hónappal korábbi időponthoz, hogy foglalkozzon a közvéleményben régóta jelen lévő, a mentális egészségét firtató aggályokkal, de megbukott a saját tesztjén.

A lap szerint az, amit Biden most csinál, szerencsejáték és nincs értelme annak kockázatnak, hogy a választóknak Trump és Biden hiányosságai között kelljen vacillálniuk. Megjegyezték azt is, hogy ha kettejük közül kellene választani, a New York Times továbbra is Bident támogatná, mert Trump akkora veszélyt jelent, és a helyzet komolyságát jelzi, hogy még ilyen körülmények között is azt kérik, hogy indítson mást a Demokrata Párt.

Az önmagában tragédia, hogy a Republikánus Párt nem nézett magába a csütörtöki vita után, tekintve, hogy Trump folyamatosan hazudott és olyan terveket vázolt fel, amelyek ártanának az amerikai gazdaságnak – írta a vezércikk, de a Demokrata Párt most a nemzet érdekeit egyetlen ember ambíciói fölé helyezheti. A New York Times szerint vannak olyan demokrata vezetők, akik nála felkészültebbek és meggyőző alternatívaként jelenhetnek meg Trumppal szemben, és a kampány jelen szakaszában nem könnyű egy új demokrata jelöltet kiállítani, de az ország iránti elkötelezettség csak egyetlen választási lehetőséget hagy számára és a demokratáknak: el kell ismerni, hogy Biden nem tudja folytatni az elnökségért zajló versenyt és ki kell választani valakit, aki jobban megállja a helyét, és képes legyőzni Trumpot.