AstraZeneca: Gyorsított értékelés alatt az új COVID-19 megelőző készítmény

Az AstraZeneca bejelentette, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága, az EMA elfogadta a COVID-19 megelőzésére szolgáló új vizsgálati készítményük, a sipavibart gyorsított értékelésre vonatkozó forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet.

A gyógyszergyártó társaság hétfőn osztotta meg a hírt, hogy a sipavibar jelentősen csökkentette a fertőzés kockázatát azoknál a betegeknél, akik immunrendszerük gyengesége miatt különösen veszélyeztetettek a COVID-19-cel szemben. A kérelem benyújtását egy késői stádiumú vizsgálat pozitív eredményei motiválták, amelyek szerint a gyógyszer csökkentette a fertőzés kockázatát a gyengébb immunitású betegeknél – számolt be róla a Reuters.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) döntött úgy, hogy gyorsított értékelésben részesíti a gyógyszert, ami felgyorsíthatja a sipavibar piaci bevezetését. A CHMP gyorsított értékelésben részesítette a sipavibartot, mivel a közegészségügy és a terápiás innováció szempontjából kiemelten fontosnak ítélte.

Az AstraZeneca a sipavibart 2022 májusában vásárolta meg az RQ Bio-tól, ezzel bővítve a COVID-19 elleni védekezésre szolgáló termékpalettáját.

Fontos megemlíteni, hogy az AstraZeneca korábban visszavonta piacról egyik első és legszélesebb körben használt COVID-19 vakcináját, mivel azóta több frissített vakcina vált elérhetővé, amelyek felülírták az eredeti oltóanyag szükségességét, és a világjárvány óta többlet van a rendelkezésre álló frissített vakcinákból.