Elhunyt Robert Towne, a Kínai negyed és a Mission: Impossible Oscar-díjas forgatókönyvírója

89 éves korában elhunyt Robert Towne, a Kínai negyed és a Mission: Impossible filmek Oscar-díjas író-rendező – számolt be róla a Guardian, a BBC és a sajtószóvivője.

Towne a hatvanas-hetvenes években vált híressé, miután mindössze tizennégy hónap alatt három jelentős sikerű film forgatókönyvén dolgozott: az Az utolsó szolgálat (1973), a Kínai negyed (1974) és a Sampon (1975) című alkotásokon. Mindhárom művet Oscar-díjra jelölték, és a Kínai negyed meg is kapta az elismerést.

A Kínai negyed forgatókönyvének megalkotásakor szoros együttműködésben dolgozott Roman Polanskival, de a projekt ötlete eredetileg Towne-tól származott. Ő döntött úgy, hogy inkább ezen a filmen dolgozik, mintsem a Nagy Gatsby filmadaptációján. A film Raymond Chandler regénye nyomán készült, és Jack Nicholson kapta benne a főszerepet.

Towne pályafutása Roger Corman B-kategóriás Last Woman on Earth című filmjével és televíziós munkákkal kezdődött. Áttörését pszichiátere révén megismert Warren Beattyvel való találkozásának köszönhette, aki felkérte a Bonnie és Clyde forgatókönyvének átdolgozására. Ezt követően több forgatókönyvön is dolgozott szellemíróként, többek között A Keresztapa, A Parallax gyilkosságok és az Ép testben épp, hogy élek című filmeken is.

Karrierje során rendezőként is kipróbálta magát, legutóbbi rendezése a Kárhozott szeretők című film volt, amelyet 2006-ban írt és rendezett, Salma Hayek és Colin Farrell főszereplésével. A rendezéssel próbálkozott, de az Egyéni rekord és Az utolsó csepp című filmjei vegyes fogadtatásban részesültek. A Cinikus hekus, a Kínai negyed régóta várt folytatása, melynek ismét ő írta a forgatókönyvét, Jack Nicholson rendezésében és főszereplésével született 1990-ben, de nem aratott sikert a kritikusok körében, ami miatt a két férfi barátsága egy időre kihűlt.

Robert Towne írta a Tom Cruise, Robert Duvall és Nicole Kidman főszereplésével forgatott Mint a villám című autóversenyzős akciófilmet, majd A cég forgatókönyvét is ő jegyezte, amelyben szintén Tom Cruise volt a főszereplő. A Mission: Impossible filmsorozat első két részén is dolgozott, ahol először Tom Cruise csapatához csatlakozott társíróként, majd a második rész forgatókönyvét már egyedül írta.

Towne Los Angeles-i otthonában, családja körében hunyt el hétfőn. Halálának okát nem hozták nyilvánosságra. Los Angeles fontos szerepet töltött be az életében, és az általa jegyzett filmeken keresztül a városról alkotott saját élményét is sikerült közvetítenie a filmvásznon.

Warren Beatty és Jack Nicholson is közeli barátja volt, és 1997-ben elnyerte az amerikai írócéh (WGA) életműdíját. Robert Towne a kaliforniai San Pedróban nőtt fel, eredeti neve Robert Bertram Schwartz volt. Kétszer házasodott, második felesége Luisa Gaule volt. Fivére, Roger Towne, szintén forgatókönyvíró. A Guardian nemrégiben méltató cikket írt az idén ötvenéves Kínai negyed című filmről, azzal a címmel: "Született-e valaha ennél jobb forgatókönyv?".