A Szentendrei Skanzen 70 millió forintos gyorssegélyt kap a viharkárok enyhítésére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 70 millió forint gyorssegélyt nyújt a Szentendrei Skanzennak, hogy segítse a június 26-án elszenvedett viharkárok helyreállítását. A támogatást a tárca vezetője, Hankó Balázs jelentette be, miután személyesen is megtekintette a károkat.

A vihar jelentős pusztítást végzett a skanzen állandó kiállításának több tájegységében, köztük a Felső-Tiszavidék, a Dél-Dunántúl és az Erdély területén, amelyet 2022-ben adtak át. Hankó Balázs kiemelte, hogy a skanzen fontos kulturális helyszín, amelyet nem csak a Kárpát-medence, hanem más országok családai és iskolai csoportjai is látogatnak, ezért volt szükség a gyors beavatkozásra.

A gyorssegélyt azért ítélték oda sürgősen, mert a skanzenben tervezett nyári táborokat és két nagy nemzetközi eseményt, amelyek az EU magyar elnökségének rendezvénysorozatához kapcsolódnak, zavartalanul kell lebonyolítani.

Vitályos Eszter kormányszóvivő, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is, elmondta, hogy a skanzen évente körülbelül 200 ezer látogatót vonz, ha figyelmen kívül hagyjuk a járvány időszakát. A vihar idején Szentendre környékén rendkívül sok eső esett, több mint 30 milliméternyi csapadék hullott le, ami jelentős károkat okozott a városban és a skanzenben egyaránt, sőt a városban térdig érő víz hömpölygött az utcákon.

Cseri Miklós, a skanzen főigazgatója jelezte, hogy megkezdték a károk enyhítését, de a helyreállításhoz szükséges összeg nem állt rendelkezésre, így a kormány azonnali segítséget nyújtott.