Új szervezet a Molnál a fenntarthatóság jegyében

A Mol csoport bejelentette, hogy a fenntartható energiamegoldások előmozdítása érdekében létrehozta a „Low Carbon and New Energies” szervezetet a Kutatás-Termelés üzletágon belül.

A szervezet fő célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint a megújuló energiával kapcsolatos kezdeményezések előtérbe helyezése. Ezen feladatok közé tartozik a fenntarthatósági kihívások kezelése és új üzleti folyamatok bevezetése. A Low Carbon és New Energies szervezet többek között a csoportszintű energiaportfólió diverzifikálására, a szén-dioxid- és metánkibocsátás csökkentésére, valamint a környezeti hatások minimalizálására törekszik. Marton Zsombor, a Csoportszintű Kutatás-Termelés üzletág ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a szervezet létrehozása a környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettségüket tükrözi, és optimistán tekintenek a fenntarthatóbb jövő felé vezető útjukra.

A Low Carbon and New Energies szervezet alá tartozó kulcsfontosságú területek között szerepel a geotermikus energiatermelés, amely során a Mol csoport a Föld természetes hőjét hasznosítja. Magyarországon és Horvátországban már több geotermikus kutatási engedélyt is elnyertek. Emellett a lítiumtermelés kísérleti projektje is fontos szerepet kap, amely Pusztaföldváron indul, és a fenntartható lítiumtermelési módszereket vizsgálja. A projekt keretében a Mol olyan környezetbarát megoldásokat tesztel, amelyek az olajtermelés során keletkező vizet hasznosítják a lítium kinyerése után.

A szén-dioxid-leválasztás és tárolás (CCS) terén is tervek vannak, amelyek célja a környezeti lábnyom jelentős csökkentése. Magyarországon és Horvátországban megvalósíthatósági tanulmányokat kezdenek, és tárgyalásokat folytatnak potenciális partnerekkel a CCS-ökoszisztéma kialakítása érdekében. A metánkibocsátás csökkentése is prioritás, amelyhez a vállalat korszerű ellenőrzési és szabályozási rendszereket alkalmaz.

Azonban a Mol csoport horvátországi tevékenységét a közelmúltban heves zivatarok és brutális jégeső sújtotta, amelyek jelentős károkat okoztak az ország egy részében. A vihar következtében szinte minden ház teteje erősen megrongálódott, ami további kihívások elé állíthatja a vállalatot a fenntarthatósági törekvések terén.