„Az én pártom Buda” – kilép az MSZP-ből Őrsi Gergely

Őrsi Gergely, aki a szavazatok 69,72 százalékát szerezve nyerte meg a II. kerületi polgármester-választást, bejelentette, hogy hamarosan kilép az MSZP-ből, de más pártba nem kíván belépni.

Az újraválasztott MSZP-s polgármester, Őrsi Gergely, aki a szavazatok 69,72 százalékát begyűjtve hatalmas fölénnyel nyerte meg a II. kerületi polgármester-választást, úgy véli, hogy önkormányzati szinten nincs helye a pártpolitikának. Őrsi szerint a választási győzelme nem az ellenfél gyengeségén, hanem a helyiekkel való odafigyelésen és gondoskodáson múlt. A kerületi önkormányzatot úgy sikerült elérhetővé tenni, hogy az itt élők problémáival és fejlesztési igényeivel foglalkozik, nem pedig pártpolitikai csatározásokkal.

A választási eredmények tükrében Őrsi elmondta, hogy bár a „Csak így tovább, Buda!” szlogen nem tetszett neki, végül elfogadta kollégái tanácsát. Őrsi szerint a polgármesteri munkában mindig van mit javítani, például a köztisztaság és az utak állapotán, valamint a közösségi költségvetés bevonásán.

A polgármester kijelentette, hogy nem tartja magát látványpolitizálónak, és példaként hozta fel, hogy a közösségi munkában való részvételével és a helyiekkel való személyes kapcsolattartással igyekszik elérni, hogy az önkormányzat értük van és elérhető. Őrsi hangsúlyozta, hogy a választási győzelme mögött az áll, hogy nem a pártpolitikát, hanem a kerületi lakosok érdekeit helyezi előtérbe.

A polgármester arról is beszélt, hogy a II. kerületi önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozta a Szilágyi Erzsébet fasor útburkolatának felújítását, amely a XII. kerület területén található, mivel az út rossz állapota tarthatatlan volt a II. kerületi lakosok számára is. Őrsi szerint a fővárosi önkormányzat helyett vállalták a felújítást, mert nem akartak másra mutogatni.

Őrsi Gergely, aki 2019 óta vezeti a kerületet, a 24.hu-nak adott interjúban jelentette be, hogy rövidesen kilép az MSZP-ből, és más pártba sem lépne be. „Egyszerűen tényleg nem hiszem, hogy önkormányzati szinten pártpolitikának van helye és van értelme” – indokolta döntését. Hozzátette, hogy gyakran remélik politikusok, hogy majd önkormányzati szintről nagy kaliberű országos politikusokká növik ki magukat, de a rendszerváltás óta erre nem sok példát láttunk. Őrsi már korábban is beszélt arról, hogy elgondolkodott a szocialista párt elhagyásán, és most úgy érzi, gyakorlatilag már meghozta ezt a döntést.

A gyenge választási szereplés után lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthy Imre. Őrsi Gergelytől megkérdezték, hogy van-e benne tettvágy, hogy feltámassza a pártot, de ő röviden azt válaszolta: „Nem”. A pártnak jó egészséget kíván, de a megújulásában már nem szeretne részt venni, és szerinte eddig is minimális volt a kapcsolata a párttal.

Őrsi arról is beszélt, hogy amikor a kormányoldal meghozta azt a szabályt, hogy a polgármesterek helyett pártlisták alapján áll össze a fővárosi közgyűlés, akkor tapasztalatai szerint minden párt elkezdett alkudozni, ami elkeserítette. Molnár Zsolt pártigazgató szerint "az MSZP élt és élni fog", Őrsi azonban úgy reagált: „Én tényleg jó egészséget kívánok nekik ehhez, de ebben nem szeretnék részt venni”.

A főpolgármester-jelöltek közül inkább Vitézy Dávidot támogatta, és bár Szentkirályi visszalépése után változott meg benne valami, továbbra is állítja, hogy a programjának 90 százalékával egyetért. Karácsony Gergely főpolgármester elmúlt öt éves teljesítményével nagyobb részt elégedett, de hibának tartja, hogy az önkormányzati pozícióból megpróbált országos politikai pályára lépni, ami rengeteg energiát vitt el.

Hiába volt évekig közeli munkatársa Molnár Zsoltnak, állítása szerint semmit nem tud arról, hogy az MSZP pártigazgatója a gyanú szerint 40 millió forint kenőpénzt vett át egy cégtől még 2019-ben, hogy ne akadályozza annak győzelmét a BKV által kiírt informatikai beszerzésen. Azt mondta, minimális a párttal a kapcsolata, erről a hírről ő is a sajtóból értesült.

Magyar Péter szereplése nem lepte meg: régóta mondja, hogy ha „ez az ellenzéki paletta ezt a teljesítményt és ezt az egymással vitatkozást hozza össze folyamatosan, akkor elkerülhetetlen, hogy egy új szereplő utat törjön magának”. Régóta lehetett érezni, hogy van egy üres tér, és ha minden választásnál az összefogás és a listás helyezés a kérdés, akkor benne van a levegőben, hogy előbb-utóbb jön valaki más.