A magyar régiók fizetőképességi különbségei

A magas infláció hatása a világgazdaságba jobban beágyazott régiókban érződik erőteljesebben, de Közép-Magyarország felzárkózásnak indult, javuló fizetőképességgel. 2024 első negyedévében csak egyetlen régióban csökkent a lakosság fizetőképessége, míg a többi területen javulás figyelhető meg, ami könnyebb pénzügyi kötelezettség teljesítést vetít előre a következő negyedévre.

A fejlettebb régiók lakossága érezte meg leginkább a tavalyi inflációs helyzetet, Közép-Magyarországban pedig a fizetőképesség a legrosszabb, az Intrum Regionális Fizetőképességi Indexe szerint 48,87 ponton áll. Ezzel szemben az ország keleti részei, mint Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld, magasabb fizetőképességi mutatóval rendelkeznek.

A Közép-Magyarországon tapasztalható növekedés 21,6 százalékos volt az előző negyedévhez képest, míg Dél-Dunántúlon 17 százalékos, Észak-Alföldön pedig 11,6 százalékos emelkedést mutatott. Közép-Dunántúlon azonban 2,2 százalékkal romlott a helyzet.

Budapest gazdasági előnye folyamatosan nő a többi régióhoz képest, az EU átlagának 158 százalékára emelkedett a főváros egy főre jutó GDP-je. A vidéki régiók is fejlődnek, de a fejlődés hosszú távon válik igazán láthatóvá.

A Közép-Dunántúl a legjobban teljesítő vidéki régió, ahol az uniós átlag 57 százalékáról 71 százalékra javult a GDP. A Nyugat-Dunántúl viszont visszaesett az egy évtizeddel ezelőtti szintre. Magyarország egy főre jutó GDP-je az EU átlagának 76 százalékát érte el, ami a tagországok közül a hatodik legalacsonyabb.

A fogyasztói fizetési nehézségek terén Magyarország lemaradóban van a V4 országaihoz képest, a magyar fogyasztók 33 százaléka rendelkezett kifizetetlen számlákkal az előző évben.

Az Intrum és a GKI kutatása szerint a társadalmi-gazdasági különbségek jelentősek az országon belül. A szegénységben élők aránya kiemelkedően magas több régióban, de javulást mutat 2021-hez képest. A korai iskolaelhagyók aránya is magas bizonyos területeken, de Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl jobb helyzetben van.