Egyre több nyugdíjas dolgozik Magyarországon, de miért?

A nyugdíj mellett dolgozók száma Magyarországon tíz év alatt megnégyszereződött, ami jelentős társadalmi változásokra utal. Az elemzők szerint a nyugdíjak alacsony összege miatt egyre több nyugdíjas kényszerül munkát vállalni a megélhetés biztosítása érdekében.

A gazdaságban a munkaerő iránti kereslet növekedésével a nyugdíjas munkavállalók száma is emelkedik, ami alternatívát jelenthet a külföldi munkaerő behozatalával szemben. Magyarországon a nyugdíj mellett dolgozni kívánók számára eltörölték a korábbi korlátozásokat, így a versenyszférában semmi sem akadályozza a nyugdíjasok foglalkoztatását.

A KSH adatai szerint a közel kétmillió öregségi nyugdíjasból a 65-74 évesek közül közel 121 ezren dolgoznak, ami a korosztály 6,5%-át teszi ki. A 65-69 évesek körében magasabb, 13,4%-os a foglalkoztatottság. A foglalkoztatottak meghatározása szerint az számít foglalkoztatottnak, aki a felmérés hetét megelőző héten legalább egy órát dolgozott.

Az Európai Unióban a 65-74 éves korosztály foglalkoztatottsága növekszik, különösen a férfiak körében, az arányok országonként változnak. Magyarországon a nyugdíj melletti munkavállalás járulékmentes, ami a nyugdíjasok számára kedvező, mivel így magasabb nettó keresetet érhetnek el.

A nyugdíjas vállalkozók esetében a nyugdíjkorhatár betöltése után automatikusan kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősülnek, ami előnyös lehet, de a kisadózó nyugdíjasok számára hátrányos a kata-törvény miatt. A nyugdíj mellett szerzett kereset nem járul hozzá a nyugdíj növeléséhez, mivel azzal szolgálati idő nem szerezhető.

A magyar nyugdíjrendszer nem követi az élethossziglani kereseti elvet, amely szerint a nyugdíj mellett szerzett keresetből fizetett nyugdíjjárulék növelheti a nyugdíj összegét. A nyugdíjasoknak lehetőségük van a nyugdíjuk mellett járulékmentes keresetet szerezni, ami kettős jövedelemforrást jelent.

A közszférában azonban korlátozások vannak érvényben, mivel a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottaknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. A nyugdíjas közszolgák továbbfoglalkoztatásához kormányzati hozzájárulás szükséges, és a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell, ha közszolgálati jellegű jogviszonyban állnak. A dolgozni vágyó nyugdíjas közszolgák a belső munkaerő-tartalék természetes forrásai lehetnének, ha a korlátozásokat megszüntetnék.