Családtámogatások összege és célja: a kormány válasza

A Kulturális és Innovációs minisztérium reagált a családtámogatások összegével kapcsolatos korábbi észrevételekre, hangsúlyozva, hogy a támogatások célja a gyermekvállalás mellett a nők munkavilágába való visszatérésének elősegítése.

A minisztérium szerint a családtámogatások nem azért kevésnek tűnhetnek, mert nem elegendőek, hanem mert a támogatások éppen azt a célt szolgálják, hogy elősegítsék a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtését. A Pénzcentrum korábbi cikkében felvetett összefüggésre, miszerint az alacsony támogatások miatt dolgoznak egyre többen GYES és GYED mellett, a minisztérium azt válaszolta, hogy a támogatások célja éppen a kisgyermekes szülők munka világába történő mihamarabbi visszatérésének elősegítése.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2023-ban körülbelül 28 700 szülő kapott egyszerre GYES-t és munkabért, míg korábban ez a szám 24-26 ezer fő volt. A GYED esetében 2023-ban kb. 41 500 olyan munkavállaló volt, aki az ellátás mellett munkabért is kapott, ami 2018-hoz képest 27 százalékos növekedést jelent.

A minisztérium kiemelte, hogy a pénzbeli családtámogatási ellátások célja a gyermeknevelés költségeihez való állami hozzájárulás, de nem a költségek teljes átvállalása. Az ellátások kiegészítésül szolgálnak ahhoz, hogy a munkavállalás és a gyermeknevelés egyensúlya megvalósulhasson. A szülők anyagi biztonságát hosszú távon a munkajövedelem biztosítja, nem pedig a segélyszerű ellátások.

A kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való mihamarabbi visszatérését és a munka-családi élet egyensúlyának elősegítését számos intézkedés segíti, többek között a GYED Extra is. A csecsemőgondozási díj (CSED) lejártát követően a gyermek kettő, ikergyermekek esetén három éves koráig a GYED folyósítása mellett a szülők munkába állhatnak, és fizetésben is részesülhetnek.

A családok érvényesíthetik a családi adó- és járulékkedvezményt is, a 25 év alatti szülők, illetve a 30 év alatti édesanyák pedig a személyi-jövedelemadó mentességet is igénybe vehetik.