Kábítószer csempészettel vádolják a melbourne-i reptér dolgozóit

Megszegték a reptéri ellenőrzés szabályait a melbourne-i reptér dolgozói, akiket most azzal vádolnak, hogy szervezett bűnözésnek dolgoztak és illegális kábítószereket csempésztek Ausztráliába.

A hatóságok vizsgálatai szerint körülbelül 70 alkalmazott szegte meg a reptéri biztonsági ellenőrzés szabályait, és többen közülük a szervezett bűnözésnek dolgoztak. A The Guardian információi alapján a vádlottakat tiltott kábítószerfogyasztás és illegális kábítószerek Ausztráliába csempészése miatt állíthatják bíróság elé.

A nyomozás során kiderült, hogy nemzetközi légitársaságok egyes munkatársai is érintettek voltak a bűncselekményekben. Ők cigarettákat és dohánytermékeket rejtettek el bőröndök titkos zsebeibe, hogy így kerüljék el a vámadót. Emellett két tettesről kiderült, hogy szolgálat közben is kábítószer hatása alatt álltak. Az ausztrál kormány a dohánytermékekkel kapcsolatos szigorításokat is bevezetett, így július 1-től csak gyógyszertárban lesznek kaphatók az eldobható elektromos cigaretták (vape), és a vape beszerzése előtt a vásárlónak konzultálnia kell a háziorvossal, gyógyszerésszel.

Kelly-Anne Parish, a melbourne-i határőrség vezetője hangsúlyozta, hogy a nyomozás még folyamatban van, de a jelenlegi információk szerint a reptéri dolgozók több tagja is kapcsolatban áll nemzetközi szervezett bűnözői csoportokkal. Az új jogszabályok emellett kötelezik a gyártókat a vape-termékek nikotinkoncentrációjának csökkentésére és az elérhető ízesítések korlátozására is, a 18 éven aluliak pedig kizárólag orvosi recepttel a zsebükben vásárolhatnak majd e-cigit. A kormányzó Ausztrál Munkáspárt korábban ennél is szigorúbb törvényt tervezett: a vape-vásárlást a felnőtteknek is vénykötelessé tették volna, azonban az ellenzéki Ausztrál Zöldek képviselői ellenezték ezt, mondván, hogy ez a lépés megterhelte volna az egészségügyi rendszert, és a leszokásban lévőket sem segítette volna.

A Reuters hírügynökség által idézett sydney-i lakos beszámolója szerint az októberi módosítás értelmetlenné teszi az új jogszabályt, ráadásul emeli annak kockázatát, hogy a korlátozásokkal megnő a feketepiacról, az internetről vagy más ellenőrizetlen forrásból származó e-cigaretták értékesítése. Tavalyi adatok szerint Ausztráliában a 18-24 éves fiatalok 22 százaléka legalább egyszer használt már vape típusú cigarettát. Az országban az év elején betiltották a legtöbb vapeimportot, az importőröknek így a helyi kormányzati gyógyszer-felügyeleti szerv engedélyére van szükségük az értékesítéshez.