Piaci árak: Most érdemes bevásárolni

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján a júniusi idénygyümölcsök és zöldségek árai kedvezőek a vásárlók számára, több termék ára csökkent a tavalyihoz képest.

Az intézet által vizsgált június közepi kínálat szerint több idénygyümölcs ára is jelentősen alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Például a sárgadinnye kilója átlagosan 400-500 forintba kerül, ami 26 százalékos csökkenést jelent, a germensdorfi cseresznye kilogrammonkénti ára 10 százalékkal 900 forintra csökkent, a meggy ára pedig 17-27 százalékkal 700 forintra mérséklődött, míg a málna ára mintegy 15 százalékkal, 2150 forintra csökkent.

Nem minden zöldségfajta ára alakult kedvezően. Drágult az uborka, a kapor, a spenót, a gomba és a karfiol.

Azonban vannak olyan zöldségek is, amelyek ára csökkent. Az újburgonya ára például a tavalyi ár felére esett vissza, kilogrammonként átlagosan 250 forintba kerül. A paradicsom ára mérettől függően 410-450 forint között mozog, ami közel 8 százalékos csökkenést jelent. A tölteni való paprika ára is jelentősen, 30-40 százalékkal csökkent, így 1 kilogramm 415 és 570 forint közötti áron kapható.

Az Infostart összesítése kiemeli, hogy a piaci árak jelenlegi alakulása miatt most érdemes kimenni a piacra, hiszen több termék is olcsóbban szerezhető be, mint a tavalyi évben.