Elhunyt Ismail Kadare, a világhírű albán író

Meghalt Ismail Kadare, a neves albán regényíró, aki hosszú ideig volt az irodalmi Nobel-díj esélyesei között, és akit Emmanuel Macron francia elnök is kitüntetett.

Az albán irodalom kiemelkedő alakja, Ismail Kadare 88 éves korában hunyt el Tiranában. Halálhírét Bujar Hudhri, az író kiadójának szerkesztője jelentette be, miután Kadare-t sürgősséggel kórházba szállították, ahol hirtelen szívmegállás következtében elhunyt.

Kadare 1936-ban született Gjirokaster városában, és már a hatvanas években megkezdte írói pályafutását. Első regénye, A halott hadsereg tábornoka 1963-ban látott napvilágot, az akkori kommunista vezetés, Enver Hodzsa uralma alatt.

Az író 1990-ben kapott politikai menedékjogot Franciaországban, és élete során Párizsban és Tiranában is töltött hosszabb időszakokat. A piramis című műve volt az első, amit franciául írt, és 1992-ben jelent meg. Kadare-t 2005-ben az első nemzetközi Booker-díjjal tüntették ki, és többször is jelölték az irodalmi Nobel-díjra. Műveit több mint negyven nyelvre fordították le.

Magyarországon is ismert és elismert író volt, több műve jelent meg magyar nyelven, többek között A halott hadsereg tábornoka, A fellegvár, A piramis, Kettétört április, A háromlyukú híd, Az Álmok Palotája, valamint novellái és esszéi is olvashatók magyarul. Az őskönyv és a Csadorkaraván című novellája 1994-ben Az őskönyv címet viselő, albán elbeszéléseket közreadó válogatásban jelent meg az Orpheus, a 2000 és a Kalligram gondozásában, Aiszkhülosz, a nagy vesztes című esszéje pedig 2001-ben az Európa Kiadónál.

Emmanuel Macron francia elnök a tavalyi tiranai hivatalos látogatása során a Becsületrend főtiszti fokozatával tüntette ki Kadare-t, aki korábban már több francia kitüntetést is átvett. Az író nemzetközi elismerések sorát gyűjtötte össze élete során, több mint nyolcvan regényt, színdarabokat, forgatókönyveket, verseket és esszéket is írt.