Észak-Korea két ballisztikus rakétát indított, az egyik felrobbanhatott

Észak-Korea hétfőn két ballisztikus rakétát indított, a második rakéta szabálytalan repülés közben felrobbanhatott, törmelékei szárazföldre hullottak, közölte a dél-koreai hadsereg.

A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint még vizsgálják az esetet, és egyelőre nem állapították meg, hogy a rakétarobbanás következtében áldozatok vagy károk keletkeztek-e észak-koreai tulajdonban. I Szongdzsun katonai szóvivő elmondása alapján a második rakéta mintegy 120 kilométert tett meg, és a röppálya alapján feltételezhető, hogy a második rakéta az észak-koreai főváros, Phenjan közelében lévő területről indult.

A dél-koreai vezérkari főnök korábban azt nyilatkozta, hogy az első, rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta körülbelül 600 kilométerre repült, mindkét rakétát a nyugati partokhoz közeli területről északkeleti irányba indították. A dél-koreai hadsereg hangsúlyozta, hogy már az előkészületektől kezdve figyelik az északi rakétaindításokat, és nyomon követik a rakéták repülési pályáját.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében határozottan elítélték az észak-koreai rakétaindítást, amelyet provokációnak minősítettek, és amely szerintük súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását. Továbbá, az esettel kapcsolatos információkat megosztották az amerikai és japán hatóságokkal.

A hétfői esemény a második sikertelen kísérlet volt öt napon belül. A dél-koreai hadsereg szerint az észak-koreaiak szerdán egy hiperszonikus rakétával végeztek kísérletet, de az irányíthatatlanná vált és felrobbant. A hétfői első észak-koreai rakéta egy KN-23-as rövid hatótávolságú ballisztikus rakétához volt hasonló.

Dél-Korea nem csak a katonai fenyegetésekkel néz szembe Észak-Koreától, hanem jelentős demográfiai kihívásokkal is. A dél-koreai kormány előzetes tervek alapján népesedésügyi minisztérium létrehozásán dolgozik, hogy kezelni tudja az alacsony születésszám és az elöregedő társadalom okozta nehézségeket. A "népességstratégia-tervezési minisztérium" létrehozásáról szóló tervezetet még júliusban hivatalosan is benyújtják, és a minisztérium várhatóan három hónap múlva áll föl. A gyermekvállalást ösztönző akciótervek mellett a minisztérium az elöregedő társadalom, a munkaerőhiány és a bevándorlás keltette problémák megoldására is dolgozik majd. Az új minisztérium a népesedéssel és nemzetfejlesztéssel kapcsolatos közép- és hosszútávú tervek megalkotásáért is felelős lesz, amelyek jelenleg a helyi egészségügyi és a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartoznak. A népesedésügyi miniszter a szociális ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot is betölti majd, amelyet jelenleg az oktatásügyi miniszter tölt be.

Jónap Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. szakértője szerint a helyzet nagyon súlyos, és eddigi intézkedések nem tudták megállítani az összeesőben lévő születésszámot. Egy tartósan alacsony, 0,72-es teljes termékenységi ráta azt jelentené, hogy 100 jelenleg fiatal és gyermekvállalási korban lévő dél-koreainak már csak 36 gyermeke és 13 unokája lenne. Ez a helyzet figyelmeztetés lehet a hasonló problémákkal küzdő, szinte teljes fejlett világ számára.