Idénygyümölcsök árcsökkenése a tavalyi adatokhoz képest

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legújabb jelentése szerint az idénygyümölcsök árai jelentősen csökkentek a tavalyihoz képest, míg a zöldségek árai vegyesen alakultak a nagybani piacokon.

A jelentés alapján a június közepi kínálatot vizsgálva a sárgadinnye kilója átlagosan 400-500 forint közötti áron kapható, ami 26 százalékos csökkenést jelent a tavalyi árakhoz képest. A germensdorfi cseresznye kilogrammonkénti ára 10 százalékkal 900 forintra csökkent, a meggy ára pedig fajtától függően 17-27 százalékkal lett olcsóbb, kilogrammonként 700 forintba kerül. A málna ára is csökkent, mintegy 15 százalékkal 2150 forintra.

Nem minden zöldség ára maradt stabil vagy csökkent. Az uborka, a kapor, a spenót, a gomba és a karfiol drágulást mutatott, azonban az újburgonya ára jelentősen, 50 százalékkal esett vissza, így kilogrammonként átlagosan 250 forintért lehetett megvásárolni. A paradicsom ára mérettől függően 410-450 forint között alakult, ami közel 8 százalékos csökkenést jelent a tavalyi adatokhoz képest. A tölteni való paprika ára is jelentősen, 30-40 százalékkal csökkent, így 1 kilogramm 415 és 570 forint közötti áron kapható.

A nyári időszakban a piacokon nagy választékban kaphatók friss zöldségek, amelyek fogyasztása rendkívül fontos az egészségünk szempontjából. A tápláló élelmiszerek, mint például a karfiol, cukkini, tök, gomba és paradicsom, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a betegségek megelőzéséhez. Ezeket az élelmiszereket érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe, és élvezni az egészségügyi előnyeiket.

: (MTI)